DANES PREMIERA V TRSTU: Predstava, ki se sprašuje o večnih temah privlačnosti med spoloma

Trst

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo danes na sporedu slovenska praizvedba dramskega dialoga Lepi dnevi v Aranjuezu avtorja Petra Handkeja v režiji Igorja Pisona. Besedilo je Handke označil za poletni dialog, da bi poudaril usmeritev pogovora, ki ne želi razvijati in skleniti zgodbe, a se kljub vsemu dotakne mnogih zgodb.

Leta 2016 je besedilo Lepi dnevi v Aranjuezu doživelo filmsko adaptacijo v režiji Wima Wendersa. Vlogo Ženske je v filmu odigrala Sophie Semin, življenjska sopotnica pisatelja, ki ji je Handke posvetil tale dramski dialog leta 2012.

Handkejevo besedilo je za uprizoritev izbral prav Pison, sicer tudi umetniški koordinator SSG. V ospredju sta Moški in Ženska, ki ju bosta utelesila gostujoča igralca Ivo Ban ter Nataša Barbara Gračner.

"Protagonista se odločita, da bosta preživela sončni popoldan ob pogovoru o ljubezni, ki postane temeljna in subtilna refleksija o življenju v dvoje. Protagonista se poglabljata v filigranske detajle tega dialoga okrog čustev, ki se sprašuje o večnih temah privlačnosti med spoloma," so vsebino povzeli v gledališču. Naslov namiguje na verz iz Schillerjevega Don Carlosa in na konec dobe.

Izvirno je besedilo nastalo v francoščini, iz nemškega prevoda pa ga je poslovenil Štefan Vevar. Igor Pison je ob režiji podpisal tudi zamisel za sceno, kostumi pa so delo Belinde Radulović. Premiera predstave bo danes, ponovitve se bodo v Trstu vrstile do 4. februarja, 5. februarja pa bo na sporedu goriška ponovitev.

Protagonista sta dejansko nedoločena in nezaznamovana: o njiju vemo le, da se že dolgo poznata, da je njuno razmerje prijateljsko, dovolj intimno, da Ženska lahko pripoveduje o detajlih svojih avantur. Pravili igre sta odkritost in iskrenost, dialog pa ne cilja na vnaprej določen zaključek tega sproščenega, a intenzivnega srečanja.

Pison je o vsebinah in obliki tega dramskega besedila napisal: "Pri poslušanju in dojemanju poetičnih besedil je gledalec hitre družbe vedno pod pritiskom, da je poetiziranje izguba časa. A prav danes so takšna besedila prepotrebna, da ne izgubimo svojih človeških lastnosti, naše humanosti."

Deli novico: