DANES PONOVNO O SPORNI POVPREČNINI ZA OBČINE: Bo Bertoncelj še vedno grozil z odstopom?

Slovenija

DZ bo danes nadaljeval obravnavo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti in jo predvidoma tudi že končal. Včeraj je finančni minister Andrej Bertoncelj izpostavil socialni in razvojni vidik dokumentov, ki jih je pripravila vlada, poslance pa posvaril pred preveliko radodarnostjo do občin. Glasovanje bo jutri.

V celodnevni torkovi razpravi so poslanci opozicije izrekli številne kritike na račun načrtov vlade. Kot so opozarjali, bi bil zdaj primeren čas za reforme, teh pa v proračunskih dokumentih ne vidijo. Svoje glasove so kljub temu obljubili v SNS. V koalicijskih strankah so z načrti vlade zadovoljni, bi pa v nekaterih omilili fiskalno pravilo, da bi bilo več denarja za investicije.

Danes bodo najprej dokončali podrobnejšo obravnavo proračuna za leto 2020 in se nato posvetili še proračunu za leto 2021. Na dnevnem redu imajo nato še predlog zakona o njunem izvrševanju, kjer je sporna določba o višini povprečnine za občine, ki jo je odbor DZ za finance v petek občutno zvišal.

Andrej Bertoncelj

Zaradi zvišanja povprečnine, ki bi zahtevalo dodatnih 140 milijonov evrov, je Bertoncelj včeraj zagrozil z odstopom. Poslanci koalicije so nato oblikovali novo dopolnilo, s katerim se povprečnina vrača na višino, kot jo je predlagala vlada.

Kakšen bo izid glasovanja, bo znano jutri, pred tem pa bo danes premier Marjan Šarec na kosilu gostil predsednike koalicijskih strank. Kot je pojasnil v ponedeljek, se bodo pogovorili o pričakovanjih in možnostih, pričakovati pa je, da bodo poskusili tudi strniti vrste pred potrjevanjem proračunskih dokumentov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  20 .11. 2019 ob  08: 50
-1
Ko poslušaš poslance SDS imaš občutek, da živiš v kameni dobi.