DANES POGLEJTE V NEBO: Vojaški lovci bodo preleteli Obalo

Slovenija

V zahvalo zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, bodo slovenski in ameriški vojaški piloti danes sredi dneva opravili skupen polet nad Slovenijo. Policijske patrulje bodo v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA bodo prelet s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 začeli na Jesenicah ob 13.15. Nato bodo leteli nad Golnikom in Kranjem, nad Ljubljano bodo ob 13.23. Polet bodo nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet bodo sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Kot je na petkovem srečanju z novinarji zagotovil poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube, bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati"Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covidom-19," je dodal Gaube.

Ameriški obrambni ataše podpolkovnik Ben Shaha je dodal, da je virus morda nekoliko upočasnil njihovo sodelovanje, ne more pa premagati zavezništva. Gre za novo obliko grožnje in v obrambnem sistemu so po njegovih besedah izjemno hvaležni tistim, ki so se v prvih vrstah spopadali z njim. Zato želijo skupaj s slovenskimi oboroženimi silami to hvaležnost tudi izkazati.

Kot so poudarili na ministrstvu za obrambo, želijo s tem sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .06. 2020 ob  13: 02
Raje bi dali priznanje prodajalkam in prodajalcem, ki so bili najbolj izpostavljeni. Velika večina zdravstvenih delavcev je sedela v ambulantah in grela stole. Ne samo ,da si vsi ne zaslužijo 100% dodatka , oddelati bi morali ure za katere so bili plačani, pa niso delali.
Ištrijan |  01 .06. 2020 ob  09: 48
Raje bi jim dodatke izplačali!
alfa |  01 .06. 2020 ob  08: 39
hm..sem skepticna kaj se skriva za tem dobrim namenom. hm prihaja 2 val korone