Danes obeležujemo dan ZN

Svet

Danes je dan Združenih narodov, ki ga po vsem svetu obeležujejo od leta 1948 v spomin na 24. oktober leta 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale ustanovno listino ZN.

Članice Organizacije združenih narodov, ki ima sedež v New Yorku in ki jo trenutno vodi generalni sekretar Ban Ki Moon, so skoraj vse države sveta.

Ban je v sporočilu za javnost ob dnevu ZN kot največji varnostni izziv danes izpostavil Sirijo, kjer so milijoni ljudi odvisni od humanitarne pomoči ZN, strokovnjaki organizacije pa sodelujejo tudi pri uničevanju sirskega kemičnega orožja.

Poudaril je še, da so s pomočjo razvojnih ciljev tisočletja uspeli zmanjšati revščino v svetu za polovico, a nujno bo nadaljnje delo na tem področju kot tudi pri iskanju dogovora o podnebnih spremembah.

Ob ustanovitvi leta 1945 so ustanovne članice v novi organizaciji videle predvsem skrbnika mednarodnega miru in varnosti v prizadevanjih, da se takrat končana morija druge svetovne vojne ne bi več ponovila.

Odtlej so ZN prehodili že dolgo pot od obnove pogorišč druge svetovne vojne do obravnave kompleksnih, medsebojno prepletenih sodobnih globalnih izzivov, s katerimi se organizacija sooča danes. Slovenija je članica ZN postala 22. maja 1992.