DANES OBELEŽUJEMO DAN POMORSTVA: V Kopru bodo krstili ekološko plovilo

Slovenija

V spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije leta 1991 na današnji dan obeležujemo dan pomorstva. Letošnje obeleževanje prihaja v času pomembnih premikov za pomorsko upravo. Na osrednji slovesnosti v Avditoriju Portorož bo slavnostna govornica ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Novi prostori uprave za pomorstvo na Kopališkem nabrežju

Uprava za pomorstvo se bo po večletnih prizadevanjih še letos preselila v nove, sodobne prostore, v katerih bodo uredili tudi center za nadzor pomorskega prometa. Uprava je prostore v neposredni bližini koprskega pristanišča prevzela pred dnevi.

Sedmega marca obeležujemo dan pomorstva v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije. To je tedanja slovenska skupščina namreč sprejela 7. marca 1991. V njej med drugim piše, da je bil slovenski narod v svoji zgodovini vselej tudi pomorsko usmerjen ter bo to usmeritev ohranjal in razvijal tudi v prihodnje.

Iz dokumenta izhaja zaveza, da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena, zato bo med drugim podpirala razvoj koprskega pristanišča in prek njega usmerjenega tranzitnega in kopenskega prometa.

Novo ekološko plovilo v Kopru

V sklopu današnjega praznovanja bodo med drugim v Kopru krstili novo ekološko plovilo, ki ga je uprava pridobila pred tedni in bo poleg varstvu pred onesnaženjem z ogljikovodiki lahko služilo tudi podpori pri iskanju in reševanju na morju. Osrednji dogodek pa bo večerna slovesnost v Avditoriju Portorož, na kateri bo zbrane nagovorila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

Ministrica se pri oceni stanja pomorske panoge v Sloveniji verjetno ne bo mogla izogniti položaju Luke Koper. Ta v zadnjih letih beleži tako rast pretovora kot prihodkov in je v pomembnem investicijskem ciklu, prihodnost koprskega pristanišča pa bo odvisna tudi od realizacije drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija