DANES JE PRIČAKOVATI KONČEN KADROVSKI RAZREZ: Novi delovni mesti tudi za obalna poslanca Vatovca in Hotovo

Slovenija

Po srečanju prvakov Gibanja Svoboda Roberta Goloba, SD Tanje Fajon in Levice Luke Mesca je danes po več krogih koalicijskih usklajevanj pričakovati odločitev o končnem številu ministrstev in razdelitvi resorjev, znani naj bi bili tudi ministrski kandidati. V pogajanjih naj bi sicer SD pripadli štirje resorji, Levici pa trije.

Foto: Bor Slana/STA

Za zdaj ni znano, kolikšno bo končno število ministrstev, po Golobovih napovedih pa bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. V kakšni obliki bodo in ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali pa bodo omenjena področja krepili kot del obstoječih, še ni povsem jasno, se pa, kot kaže, v novi vladi obeta več resorjev kot doslej.

V javnosti je medtem zaokrožilo tudi nekaj možnih ministrskih kandidatov. Vodenje zunanjega ministrstva se obeta Fajonovi, Mesec pa naj bi prevzel vodenje resorja za socialne zadeve. Zdravstveno ministrstvo bi po Golobovih dozdajšnjih napovedih prevzel zdravnik Danijel Bešič Loredan, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

Med možnimi ministrskimi kandidati omenjajo še nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar na čelu notranjega ministrstva, Milana Cvikla in vodjo poslancev SD Matjaža Hana za vodenje gospodarskega ministrstva, na čelu obrambnega ministrstva Antona Grizolda, na ministrstvu za kulturo Asto Vrečko, med možnimi kandidati za pravosodnega ministra pa Gregorja Strojina, Andrejo Katič in Dominiko Švarc Pipan

Novo delovno mesto se obeta tudi obalnima poslancema, Mateju T. Vatovcu in Meiri Hot. Koprčan naj bi postal novi minister za delo, medtem ko bodo v SD Pirančanko Hotovo predlagali za podpredsednico DZ. 

Ministrski stolček naj bi v 15. slovenski vladi zasedla tudi predsednika iz parlamenta izpadlih LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Šarca se najpogosteje omenja na čelu resorja za regionalni razvoj, pa tudi obrambnega resorja, Bratuškovo pa na mestu ministrice za medgeneracijsko solidarnost, a tudi na mestu ministrice za infrastrukturo.

Levosredinski trojček želi sicer vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .05. 2022 ob  12: 23
@istriano, nočemo niti Hana ,Muršičeve,Grimsa, Horvata, Mahniča, ...pa so še vedno v stolčkih.
Prč |  11 .05. 2022 ob  12: 19
-2
@istriano Golobovi volilci ste nam zrihtali veliko več luzerjev in ne samo šiviljo in mizarja. Sicer pa, kar ste volili, to boste dobili.
Istriano |  11 .05. 2022 ob  11: 05
Če smo volili za Goloba, to ne pomeni , da hočemo dva luzerja kot sta Bratuškova in Šarec v vladi ali kako?