DANES JE MEDNARODNI DAN MLADIH: S svojim angažmajem, drznostjo in inovativnostjo lahko pomembno prispevajo k razvoju ter napredku

Koper

Združeni narodi so leta 1999 razglasili 12. avgust za mednarodni dan mladih. Na ta dan se vsako leto odvijejo različne razprave o temah, ki so povezane z mladimi. Današnji dan je tudi opomnik o pomenu mladih v družbi, ki lahko s svojim angažmajem, drznostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo k razvoju ter napredku le-te.

Mladi so zelo raznolika družbena skupina, ki se spopada z izzivi na različnih področjih: izobrazba, bivališče, zaposlitev, partnerstvo, finančna neodvisnost, psihološka zrelost …

Socialni in ekonomski položaj mladih sta se v zadnjem letu zaradi epidemije močno poslabšala. Nekateri so ostali brez dela, izobraževanje je potekalo v digitalnem okolju, socialni stiki so bili zelo omejeni.

Poleg tega se je med mladimi povečala tudi zdravstvena in psihološka stiska.

Študentske organizacije so ves čas opozarjale na težave, s katerimi se le-ti srečujejo in predlagale različne konkretne rešitve. Mladi v slabšem socialnem položaju težje dostopajo do visokošolske izobrazbe, kar je zelo zaskrbljujoče. Potrebne so sistemske spremembe na različnih področjih študentskega življenja, ki bi študij mladim zopet približale, ob tem pa državi omogočile dvig kompetenčnega potenciala.

S tem namenom je bil vložen Zakon za urejanje položaja študentov.

Položaj mladih se je med epidemijo močno poslabšal. 

Ob mednarodnem dnevu želijo na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) mlade spodbuditi, da so aktivni na različnih področjih in sodelujejo pri izboljšanju položaja mladih, se zavzemajo za svoje pravice in opozarjajo na pomembno vlogo, ki jo imajo v družbi.

"Upamo, da bo Zakon za urejanje položaja študentov prinesel vse tiste spremembe, ki jih nujno potrebujemo. Epidemija je močno spremenila naš položaj in čas je, da se sprejmejo sistemske rešitve, ki bodo bistveno vplivale na življenje mladih pri nas. Študenti in študentke, ostanite pozitivni, motivirani in aktivni pri oblikovanju naše družbe," zaključuje Tjaša Mele, sekretarka za izobraževanje in študentsko svetovanje, ŠOUP.