Danes dokončno znani vsi kandidati za predsednika PS

Po izteku roka za oddajo soglasij h kandidaturam za predsednika PS se bo danes sestal izvršni odbor stranke. Po pregledu prispelih soglasij bo določil listo kandidatov in z njo seznanil javnost. Za zdaj sta uradno znani le kandidaturi premierke Alenke Bratušek ter župana Ljubljane Zorana Jankovića, ki je s kandidaturo povzročil nemir v koaliciji.

Na listi kandidatov bodo vsi člani PS, ki so bili evidentirani in so pravočasno dali soglasje h kandidaturi. Poznejša širitev liste po statutu stranke ni mogoča.

Evidentiranih kandidatov je 12. Neuradno naj bi bilo malo možnosti, da se je v boj za predsedniško mesto v stranki podal še kdo od javnih funkcionarjev PS. Ne gre pa izključiti, da se je za to odločil kateri od javnosti manj znanih obrazov, ki pa verjetno realnih možnosti za zmago nima.

Izvršni odbor bo razpravljal tudi o načinu izvedbe glasovanja. Ker je kandidatov več, bodo člani stranke novega predsednika izbrali s tajnim glasovanjem.

Jankovićeva odločitev za kandidaturo je precej razburila koalicijske partnerice, ki so v svojih odzivih podkrepile napovedi, da bi njegov vnovičen prevzem vajeti PS pomenil konec te vlade. Razmer v koaliciji se bo danes dopoldne dotaknilo vodstvo DeSUS. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han predlaga sestanek vodstva njihove stranke.

Medtem naj bi se nekateri posamezniki v vrhu PS zavzemali za preložitev kongresa, predvidenega za 19. oktober. A po informacijah STA je malo verjetno, da bi tak predlog dobil podporo.

Pričakovati je, da se bo Bratuškova na Jankovićevo odločitev odzvala danes. Neuradno je slišati, da se utegne umakniti iz tekme za predsedniško mesto v PS.