DANES BO PRISPELA NOVA POŠILJKA CEPIVA: A z njo ne bodo cepili nikogar na novo

Slovenija

V Sloveniji se danes pričakuje pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugem odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.

V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva - do zdaj je v Slovenijo prišlo 1200 odmerkov cepiva tega podjetja, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2400 odmerkov - prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja.

Ta je v preteklem tednu dobavil le polovično pošiljko, v primerjavi s tistimi iz preteklih tednov. Dobavili so za nekaj več kot 8000 odmerkov cepiva, prejšnje pošiljke so zadostovale za okoli 16.500 odmerkov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da bo Pfizer danes Sloveniji dobavil predvidoma 3510 stekleničk z 21.060 odmerki cepiva. S Pfizerjevimi cepivi bodo z drugim odmerkom ponovno cepili v domovih za starejše in v zdravstvu, ki so bili glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejeli cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, z Moderninim pa po štirih tednih.

Po podatkih NIJZ je bilo do vključno petka, 22. januarja, z enim odmerkom cepiva cepljenih 48.170 ljudi, z dvema pa 6669 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija