DAN Z MEIRO: "Morje je dom, Ljubljana je služba, Piran pa vedno v srcu" (VIDEO)

Piran

Preživeli smo dan v Piranu z Meiro Hot, eno najbolj aktivnih poslank tega sklica državnega zbora, ki si, kot nam je sama razkrila, predvsem želi biti še naprej glas Pirančank in Pirančanov v Ljubljani. Prijeten pogovor z njo smo opravili ob čudovitih kulisah mesta, v katerem je odraščala in ki ga še vedno neizmerno ljubi. Zaupala nam je marsikaj, kaj, pa izveste ob ogledu obeh video prispevkov.

V boj za sedež v državnem zboru se znova podaja tudi piranska poslanka mag. Meira Hot, ki poudarja, da "ne more in ne bo stala ob strani v času, ko doživljamo tako brutalen napad na našo demokracijo, ko imamo vlado, ki ne spoštuje ne ustave ne zakonov, ki državljanke in državljane žali, jim grozi in jih zaničuje, ki rovari po gospodarstvu in si s kadrovskimi čistkami podreja javne ustanove ..."

Kandidatka Socialnih demokratov je tudi sicer znana po svojih zelo odločnih nastopih, ki so pogosto dvignili na noge vso Slovenijo. Eden izmed takšnih je bil njen protest prodi vladnim načrtom razprodaje slovenskega turizma. "Vlada je madžarskemu papirnatemu podjetju z lastnikom iz Orbanovega kroga pod mizo poskušala prepustiti nadzor nad našimi elitnimi destinacijami. Za drobiž. Jasno je, da tega niti Socialni demokrati niti Pirančanke in Pirančani, s sicer drugačnimi prepričanji, nismo mogli dopustiti. Ne gre zato, da Socialni demokrati nasprotujemo tujim naložbam. Nič ni narobe s tem, da k nam privabimo kapital ali znanje, ki ga nimamo. Problem je, da je naša vlada želela dopustiti razprodajo celotne strateške gospodarske panoge in to takšne, ki trži naše narodno bogastvo. Narodno bogastvo ne more biti naprodaj!"

Poudarja, da sedanja vlada vedno znova dokazuje, da Slovenske Istre ne razume. "Spet so začeli obujati načrte o gradnji plinskih terminalov, pa čeprav je popolnoma jasno, da takšne investicije naše morje ne zdrži in da bi bile posledice za naš ekosistem in turizem katastrofalne," pojasnjuje. "S svojo odločnostjo smo pred pohlepom uspeli rešiti našo turistično destinacijo in tudi naše morje bomo rešili pred pohlepom naftnega lobija, če nam bodo volivke in volivci spet dali glas," obljublja.

Znana je tudi kot ena izmed najodločnejših bork za pravice živali. "Sem tudi borka za pravice živali, čeprav je bila moja pobuda, da živali prenehamo opredeljevat kot stvari, ampak kot čuteča živa bitja, le ena izmed 120 različnih poslanskih pobud in vprašanj, ki sem jih vložila v tem mandatu. Pozornost javnosti in medijev, ki jo je pobuda dobila, pa dokazuje, da je bilo vprašanje zaščite živali pri nas rešeno slabo in da sem imela prav, ker sem se tako odločno zavzela za naše živali," ocenjuje in pove, da njene poslanske kolegice in kolegi tej pobudi sprva nisi bili preveč naklonjeni. "Pričakovala sem, da bodo razumeli vsaj to, da je odnos do živali pomemben pokazatelj stopnje razvitosti skupnosti, ampak ni bilo tako. Je pa na mojo pobudo odreagirala javnost tako silovito, da so bili prisiljeni hitro obrniti ploščo. Res sem ponosna, da so živali tudi po moji zaslugi v slovenskem pravnem redu sedaj čuteča živa bitja," je zadovoljna.

V svoji volilni kampanji bo piranska poslanka z mobilnim volilnim štabom znova obiskala prav vse krajevne skupnosti v občini. "Pogrešala sem druženja z občankami in občani in se jih zelo veselim," prizna. "Družbena omrežja ne morejo nadomestiti osebnega stika, stiska rok, objema. Res komaj čakam, da mi poveste, kako ste, kako ste preživeli zadnje dve leti, ste bili zadovoljni z mojim delom in kaj želite, da naredim za vas v naslednjem mandatu. Pridite na kavo, ko obiščem vaš kraj in z veseljem bom poklepetala z vami," povabi.

Za svoj najpomembnejši cilj novega mandata si je Meira Hot zastavila normalizacijo države. "Nujno moramo zamenjati to vlado in Slovenijo usmeriti na pravo pot. Narediti moramo stvari, ki jih ta vlada ni sposobna narediti. Obvladati moramo rast cen življenjskih potrebščin, preprečiti energetsko krizo, vložiti vse svoje napore za odpravo posledic epidemije na naše otroke, ki so izgubili dve leti normalnega odraščanja. Zaustaviti moramo nebrzdano zadolževanje in razmetavanje denarja, ki ga nimamo. Presekati moramo neskončna prelaganja investicije v novo hitro cesto med Koprom in Dragonjo, pospešiti izgradnjo dvotirne železnice med Koprom in Divačo, rešiti vprašanje oskrbe s pitno vodo slovenske Istre ..." je odločna.

Pirana pa tudi v prihodnje ne namerava zapustiti. "Morje je dom, Ljubljana je služba," pove z nasmehom in obljublja, da bomo njen primorski naglas tudi v naslednjem mandatu slišali vsakič, ko se bo treba postaviti za pravice šibkejših in ranljivejših med nami. "Naša dolžnost je ustvarjati skupnost enakih možnosti, iz katere nihče ne sme bit izločen le zaradi težkih osebnih okoliščin," sklene.

Deli novico: