DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ: Vsakih 24 sekund na cesti ugasne eno življenje

Slovenija

Že 14. leto zapored tretjo nedeljo v novembru obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod geslom Spominjamo se preminulih, pomagajmo preživelim in ukrepajmo za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev. Pristojni, ki si prizadevajo za Vizijo nič, torej nič žrtev nesreč, pozivajo k odgovornemu ravnanju v prometu.

Zaradi protikoronskih ukrepov tokrat večina aktivnosti poteka na spletu, so se pa predstavniki Zavoda varna pot, ki je koordinator aktivnosti v Sloveniji, v četrtek žrtvam poklonili z vencem in simbolno svečko na ljubljanskih Žalah. Dan sicer poteka pod pokroviteljstvom Združenih narodov, Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, so navedli v zavodu.

Ker je v tem letu delež števila prometnih nesreč s smrtnim izidom pod vplivom alkohola narasel na 40 odstotkov, so v zavodu pripravili še posebno, digitalno kampanjo Ukrepajmo.si, v kateri skupaj s številnimi vplivneži ozaveščajo o pomembnosti odgovorne vožnje s prilagojeno hitrostjo in brez alkohola.

Podpori tega dne se med drugimi pridružujejo tudi predsedniki republike, državnega zbora in državnega sveta Borut Pahor, Igor Zorčič in Alojz Kovšca, pristojni ministri ter verski voditelji. Njihova sporočila so dostopna na spletni strani zavoda in družbenih omrežjih.

Po Pahorjevih besedah ta dan ponuja priložnost, da opozorimo na čustvene rane, ki jih takšni dogodki trajno pustijo svojcem in prijateljem ponesrečenih, pa tudi, da se zahvalimo reševalnim enotam in službam, ki sodelujejo pri rehabilitaciji poškodovanih in podpori svojcem. Najpomembneje pa je, je dodal predsednik, da lahko vsak dan največ za varnost na cestah naredimo sami. "Naše odgovorno ravnanje na cesti lahko reši življenje," je izpostavil.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je izpostavil, da s stanjem varnosti v cestnem prometu nikoli ne smemo biti v celoti zadovoljni, temveč si moramo vsakodnevno prizadevati k izboljšanju razmer, pri tem pa se moramo "vsi zavedati, da vsak posameznik v prometu nosi svojo odgovornost".

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa dodal še poziv k družbeni enotnosti v pričakovanju odgovornega ravnanja udeležencev cestnega prometa.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil alkohol, ki je v negotovih časih epidemije morda še bolj prisoten, a spomnil tudi na nekatere programe, ki lahko pomagajo tistim, ki se želijo iz njegovega primeža izvleči.

307.000-KRAT HVALA! Regional je najbolj bran regionalni portal v Sloveniji in primorski medij z največjim dosegom v državi

Po podatkih merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS), sindicirane raziskave neprofitnega značaja, ki poteka pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ), je v obdobju od 1. oktobra 2020 do 31. oktobra 2020 Regional bralo kar 307.306 oseb.

Tudi v. d. generalnega direktorja policije Igor Jurič je spomnil na epidemijo, ko lahko naša nepremišljena ravnanja ogrozijo ne le drugega udeleženca v prometu, pač pa tudi tiste, ki bi bili lahko posredno prikrajšani za zdravniško oskrbo. Sicer pa mora cilj ostati vizija nič, je izpostavil.

V. d. direktorja Agencije za varnost prometa Jože Hribar je navedel, da se je število smrtnih žrtev in poškodovanih na cestah v Sloveniji v zadnjih 15 letih več kot prepolovilo. Toda za statistiko vedno stojijo ljudje, je opozoril in pozval k ukrepanju. "Želim si, da bi previdnost in sočutje v največji možni meri prenesli tudi na naše ravnanje na cestah," je sklenil.

Slovenske ceste so po podatkih zavoda Varna pot od leta 1991 do 2019 zahtevale 7628 življenj, 303.238 ljudi pa je bilo poškodovanih. Na svetu se vsakih 24 sekund pripeti smrtna prometna nesreča. Žrtve nesreč globalno vsako leto predstavljajo preko 1,3 milijona ljudi, kar je Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč označilo kot pandemijo smrti na cestah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija