DAN OSVOBODITVE TRSTA IZPOD JUGOSLOVANSKE ZASEDBE? Tak praznik predlaga mestna oblast

Trst

Tržaški župan Roberto Dipiazza bo svoji ekipi jutri predstavil predlog uvedbe dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske zasedbe, ki naj bi ga praznovali vsako leto 12. junija, poroča Primorski dnevnik.

Namero je po pisanju časnika najavil podžupan Paolo Polidori, ki je pojasnil, da v Trstu doslej uradno ni bilo dneva, posvečenega dogodku, ko je 12. juniju 1945 jugoslovanska vojska po 40 dneh zapustila mesto in ga predala zavezniški vojaški upravi. Zato želi zdajšnja oblast ob 75. obletnici dogodka to vrzel zapolniti, zraven so poudarili so, da je kratkotrajno jugoslovansko zasedbo zaznamoval teror.

"Trst ni bil osvobojen 25. aprila 1945, ampak dejansko 12. junija istega leta. To je bil prvi dan, ko je Trst začel živeti kot svobodno mesto, pa čeprav je temu sledilo še devet let anglo-ameriške uprave. 12. junij je pravi datum osvoboditve - od vojne, fašizma, nacizma in tudi od komunizma jugoslovanske federacije," je predlog po poročanju časnika utemeljil Polidori.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ljubo |  23 .05. 2020 ob  16: 29
-3
Kaj govoris?

Ljudje so takrat iz bede socializma in režima bežali na zahod , žal predvsem mladi. Pri tem so tvegali življenja, tudi množično. Minilo je pol stoletja od množičnega poboja domačinov iz Nove Vasi pri Opatjem Selu, ki so želeli preko meje. Otroke, starčke in vse ostale je pobila jugo vojska. Zadnja žrtev prebega je padla leta 1988. Nedaleč od mejnega prehoda Vrtojba. Posmrtne ostanke mnogih so šele v 90' po osamosvojitvi dostojno prenesli v posvečeno zemljo.

Po nacistih in fasistih so nase kraje zasedli se komunisti...a ti so bili se hujsi...in to vse do danes...ker so se iz nekega socialisticnega sistema preobrazili v tajkune in neoliberlace...
zasedli vse vodilne polozaje...in izbrisali arhive....tako vodi to malo fosilno drzavico en kup udbo mafije z kapitalisticnim pridihom...

Imajo prav triestini...da praznujejo praznik osvoboditve...bravo...
joe jaxson |  22 .05. 2020 ob  13: 26
11
ma še kaj ! In do 25.aprila 45 ste se balile kurčeve, sigurno borili proti nacistom in japoncem, z ramo ob rami z drugimi zevezniki rusi, amerikanci, JNA ipd ?! da ki dan zmage - dan osvoboditve:
DAN ZGUBE- DAN PRIZNANJA PORAZA naj rajši praznujejo !!! ma tega ne bodo nikoli priznali kot nemci - najlepše je pozabit na vse, lagati narodu že od vrtcev naprej o potrjenih zgodovinskih dejstvih in jih pozabiti !