DAN ODPRTIH VRAT V ZD IZOLA: Vabljeni v nove prostore, kjer bodo potekale brezplačne meritve, svetovanja in testi

Izola

Zdravstveni dom Izola (ZDI) vas v petek, 6. oktobra, vabi na Dan odprtih vrat, ki bo potekal v novih prostorih. Pripravljajo brezplačne meritve krvnega tlaka, gleženjskega indeksa in analize telesne sestave. Na voljo vam bodo tudi strokovno svetovanje, testi aerobne zmogljivosti in testi funkcijske manjzmožnosti.

Jesen je v ZDI, poleg vrveža šolarjev in vseh dejavnosti, ki v tem času oživijo v okolici, prinesla nove prostore. Nastali so na nekdanjih terasah, kjer imajo zdaj namesto neba in prepiha novo telovadnico, ordinacije, prostore za individualne posvete in nekaj podpornih prostorov.

Gre za velik korak naprej, ki je združil podporne programe družinske medicine in nadgrajene zdravstveno vzgojne vsebine integriranega Centra za krepitev zdravja (CKZ). V novih prostorih ključno kombinacijo tvorijo zagnan tim, znanje, izkušnje in primerna oprema.

V ZDI so veseli, da lahko obstoječe aktivnosti za krepitev zdravja odslej izvajajo v novih prostorih, kjer jih dopolnjujejo z lastnim znanjem in primerno ter kvalitetno opremo.

V novih prostorih se izvajajo tudi nekateri programi fizioterapije, šolske in ostale preventive, klinična psihologija ter druge, z družinsko medicino tesno povezane dejavnosti, medtem ko so prostore, ki jih je prej zasedal CKZ, izkoristili za širitev dejavnosti družinske medicine.

V CKZ-ju so zaposleni diplomirana medicinska sestra, fizioterapevtka, kineziolog, psihologinja in dietetičarka. Slednji kot center delujejo že pet let, vendar doslej žal brez primernih prostorov.

Zdaj v nove prostore občane vabijo na skupinske ali individualne delavnice in na individualne posvete o zdravem življenjskem slogu, prehrani, gibanju ter duševnem zdravju.

Cilj njihovega dela je opolnomočiti ljudi. Preko vodenja, informiranja in motiviranja udeležencem pomagajo oblikovati uresničljiv načrt za dolgotrajno spremembo življenjskega sloga, ki pripomore k izboljšanju njihovega počutja ter telesnega, duševnega in socialnega zdravja.  

Aktivnosti so namenjene vsem starostnim skupinam. Ker programe finančno pokriva osnovno zdravstveno zavarovanje, so brez doplačila dostopni vsem, tudi tistim brez dodatnega zavarovanja.


V okviru CKZ-ja potekajo naslednje aktivnosti:

Aktivnosti v obporodnem obdobju

- Priprava na porod in starševstvo

- Vadba v nosečnosti

Aktivnosti za otroke, mladostnike in njihove starše

- Zdravstvena in zobozdravstvena vzgoja za zdravje otrok in mladostnikov

- Družinska obravnava za zdrav življenjski slog

- Individualni posveti za otroke in mladostnike

Aktivnosti za odrasle

- Program za krepitev zdravja odraslih, v obliki delavnic in individualnega dela

- Individualni posveti za odrasle

"CKZ-jevci" veliko delajo tudi v lokalni skupnosti. Svoje delovanje širijo zlasti med ranljive skupine in tiste, ki so socialno-ekonomsko ogroženi ter pri katerih prihaja do kopičenja in prepletanja težav, tako z vidika zdravja kot tudi z vidika socialne varnosti ter blaginje. Sodelujejo z vrtci, šolami, fakulteto, delovnimi organizacijami in različnimi društvi ter humanitarnimi organizacijami. Vzorno sodelujejo še z Domom upokojencev in Medgeneracijskim centrom, krajevnimi skupnostmi in ostalimi centri, ki so namenjeni dvigu kakovosti življenja.

Med občani so že dobro prepoznani po uspešnih izvedbah Dnevov zdravja, kjer udeležencem v sodelovanju z različnimi ponudniki v kombinaciji z ustvarjalnimi in gibalnimi aktivnostmi približujejo njihove programe.