DAN, KO SO POSEKALI NAJVEČJO JELKO NA SLOVENSKEM: Pred 125 leti so jo odpeljali v ladjedelnico v Trst

Trst

Mineva 125 let od poseka in prevoza velikanskega Rakiškega jambora v Trst, za katerega so posekali do zdaj največjo jelko na Slovenskem. Z dogodki se bodo v Rakitni spomnili tudi jamborne poti in brinarjeve jelke, ki je bila kot naravni mutant posebnost v svetovnem merilu, a jo je neznanec pred nekaj leti požgal.

V Rakitni so pred 125 leti posekali do zdaj največjo jelko na Slovenskem in jo po stari rimski jamborni cesti v enem kosu odpeljali v ladjedelnico sv. Marka v Trst. Posek jelke je naročil slovenski ladjar Angel Henrik Jazbec za popravilo 815-tonske jadrnice Bukova dolina, ko se ji je v nevihti pri Balearskih otokih zlomil glavni jambor. Jelka je bila visoka okoli 70 metrov, za potrebe jambora pa so jo skrajšali na 64 metrov, so zapisali v turističnem društvu Rakitna. Prevoz jelke je bil velik furmanski podvig, ki so ga rakiški možje opravili v slabem mesecu dni - od sredine decembra 1893 do sredine januarja 1894.

Da zgodba o rakiškem jamboru ne bi šla v pozabo, rakiško turistično društvo pripravlja več dogodkov, izmed katerih bo osrednji 22. junija v Rakitni, ko bo slavnostna otvoritev replike Rakiškega jambora, ki bo od zdaj stala ob rakiškem jezeru. Prireditev bodo končali pozno zvečer z drugim delom kulturnega programa in s prižigom kresa.

Odprli bodo tudi skulpturo Brinarjeve jelke, ki je bila kot naravni mutant bele jelke posebnost v svetovnem merilu in eno od enajstih dreves, vpisanih v digitalno enciklopedijo slovenske naravne in kulturne dediščine DEDI, vendar jo je neodkriti vandal požgal pred nekaj leti. Skulptura je narejena iz ostanka Brinarjeve jelke, ki je bila ob zadnjem merjenju leta 2016 visoka skoraj 41 metrov.

V Rakitni se čedalje intenzivneje ukvarjajo tudi s turistično ponudbo kraja. Kot menijo domačini, tako majhen kraj ne bi prenesel množičnega turizma, zato naj bi se usmerili v butični turizem. Tam sicer že več kot 90 let aktivno deluje tudi Mladinsko klimatsko zdravilišče, so zapisali v sporočilu za javnost po novinarski konferenci.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija