Damiano Roi: življenje, zapisano nogometu, glasbi in Izoli

Cikel večerov v kaminu je odprl v ponedeljek pevec in glasbenik Damiano Roi. Glasbenika je širša množica spoznala v šovu Slovenija ima talent, sledili so koncert z Oliverjem Dragojevičem, nastopi po Sloveniji in tujini. Na stežaj se mu sedaj odpirajo italijanska vrata.

Izolan je čakal na preboj v tujino celih 15 let, vendar je dokazal, da se z istrsko trmo in trdim delom da uspeti. Ravno ta mesec bo izdal tudi svoj prvi singel, katerega je zanj pripravila ekipa, ki dela za uveljavljenega italijanskega tenorja Andreo Bocellija.

Roi se je v pogovoru z Egidijem Krajcarjem razgovoril o svojem otroštvu v Izoli in odprl svojo dušo. Spada v generacijo Erika Tula in Andreja Jereba, njegov sosed pa je bil sedanji trener Maribora Darko Milanič. Že v mladih letih je pokazal talentiranost za slabo, tako da so ga vpisali v glasbeno šolo, kjer je pričel s tolkali. Starši so bili ponosni na mladega pevca, sosedi so se malo manj navduševali nad njegovim bobnanjem. Iz časa, ko je hodil na osnovno šolo Vojke Šmuc, izhaja tudi zanimiva prigoda, ko je skupaj s sošolci "šprical" šolo, vzeli so avtobus in z nekaj lirami cel dan preživeli v Trstu.

Glasbenik je tudi velik ljubitelj nogometa, saj je brcal okroglo usnje v vseh mladinskih selekcijah. Bil je prisoten tudi pri ustanavljanju ultras navijaške skupine Ribari, spomin na to pa ostaja v njegovem novem priimku. Rojen je bil namreč Gunjač, vendar si je spremenil priimek predvsem zato, ker je bil ta težak za izgovorjavo Italijanom, ki jih je srečeval na svoji poklicni poti.

V zgodnjih začetkih je prepeval z izolsko amatersko skupino Allegro Piccante, ki še dandanes igra, njegove ambicije pa so ga gnale dlje. Prijavil se je na prireditev Naj Glas v Bovcu, temu je sledil še nastop pred tisočglavo množico na Melodijah morja in sonca, sekcija mladi. Še nekaj časa nazaj je bil v stanovanjski stiski, ko se mu je rodila hči in si je ustvaril svojo družino, zaradi česar se je moral tudi preseliti v Ljubljano. Selitev v prestolnico je izkoristil tudi za obiskovanje šole opernega petja pri Nacetu Junkarju. Še pred tem pa je nasvete poiskali tudi pri Dragu Misleju  Mefu

Nato se je zgodil nastop v televizijskem šovu Slovenija ima talent. Prvič, ko je stopil pred kamere, je navdušil z izvedbo operne arije Nessun dorma, drugič malo manj z izvedbo I did it my way, ki je bila pravzaprav namenjena žiriji. Razložil pa je tudi, kaj se je takrat v zaodrju dogajalo. Snovalci šova so namreč želeli opernega pevca, to jim je primanjkovalo, Damiano je tudi to nekako sprejel v zameno za nastop, saj se je le tako pojavil na posnetku, ki ga je lahko videlo več tisoč ljudi. Videospoti so namreč dragi, tako pa je imel praktično brezplačno promocijo. Po nastopu si je vendarle vzel nekaj časa za premislek in se usmeril v pop-opero, kjer sedaj vidi svojo nadaljnjo pot. Priložnost se mu sedaj ponuja v Italiji in zagrabil jo je z obema rokama. Mlade pa opozarja: "Ne gre vse tako lahko, da se človek vpiše v neko televizijsko oddajo, ampak so za tem leta in leta trdega dela. Naučil sem se tudi, da življenje ni šprint, ampak maraton."

Krajcar pa je hudomušno pripomnil: "Ta zrak, ta sol, to morje, morda tudi smrad iz Delamarisa, vse to je pripomoglo k takemu glasu," Roi mu je odvrnil: "Izola ima veliko talentov, ki pa nimajo toliko podpore okolja." Pri tem je izpostavil zgodbo veslača Tula.

Sorodne vsebine:

Renato za kuliso uporabil Miramar

Mladenič z nenavadnim hobijem

"Napake se dogajajo vsem, tudi vremenoslovcem!"

 

Deli novico: