DALMACIJO STRESEL MOČAN POTRES: "Najprej se je slišal 'grom', nato zvok, podoben eksploziji" (VIDEO)

Kronika

Močnejši potres z magnitudo 4,6, ki je v četrtek zvečer okoli 22. ure stresel širše območje Splita, glede na prve podatke ni povzročil večje gmotne škode. Je pa potres z žariščem pri Buškem jezeru ob meji Hrvaške z Bosno in Hercegovino prestrašil prebivalce v obeh državah.

Prvo poročilo Evromediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je navajalo, da je šlo za potres z magnitudo 5,1, a je hrvaška seizmološka služba kasneje potrdila, da je šlo za sunek moči 4,6. Žarišče potresa je bilo 40 kilometrov severovzhodno od Splita na petih kilometrih globine.

Hrvaški seizmologi so za hrvaško televizijo (HTV) potrdili, da je v četrtek zvečer prvemu potresu sledilo še nekaj šibkejših sunkov, med katerimi je najmočnejši imel magnitudo 2,6.

Objavljen je posnetek telefonskega pogovora, ki se je začel le nekaj sekund pred potresom. En sogovornik je bil v avtu, drugi pa v hiši, piše DalmacijaDanas. Na posnetku se sliši intenzivno premikanje ploščic na strehi hiše.

Potres so čutili v Splitu, Makarski, Sinju, Omišu, Solinu in nekaterih drugih mestih v Dalmaciji, kot tudi na tamkajšnjih otokih. Čutili so ga tudi prebivalci v nekaterih mestih v Livnu in Posušju v BiH.

Na območju Mosorja poročajo, da so na tla padli deli nekaterih streh. Potres je uničil tudi del hiše v Liski pri Dugopolju.

"Sedeli smo v kavarni. Najprej se je slišal "grom" in nato zvok, podoben eksploziji. Močno se je treslo in vsi smo stekli ven. Takrat je ugasnila javna razsvetljava, oglasile so se sirene," so za DalmacijaDanas povedali bralci.

Po pričevanjih prestrašenih prebivalcev so se tla tresla približno deset sekund. Čeprav je v času potresa deževalo, so mnogi zapustili svoje hiše, predvsem v krajih Trilj in Sinj, ki sta bili bližje žarišču, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Po dosedanjih podatkih ni bilo večje gmotne škode. Z nekaj hiš blizu žarišču je popadal omet, v vasi Dicmo se je zrušil del stare hiše. Hrvaški mediji poročajo tudi o manjših plazovih na cestah, ki so posledica potresa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija