DALAJLAMA REKEL DEČKU, NAJ MU POSESA JEZIK: Po valu kritik in zgražanj se 87-letni duhovni voditelj opravičuje (VIDEO)

Svet

Svet obkroža videoposnetek, na katerem Dalajlama poljubi otroka na ustnice, nato pa mu predlaga, da mu posesa jezik. Na duhovnega voditelja tibetanskega budizma se je zgrnil val kritik in zgražanj.

Zgodilo naj bi se 28. februarja v templju Daramšali. Deček se približa Dalajlami in ga vpraša, ali ga lahko objame. Slednji ga povabi na oder in mu pokaže lice rekoč "najprej tukaj", nato pa dečka spodbudi, da ga objame in poljubi. Pokaže svoje ustnice rekoč "mislim, da tudi tukaj". Dečka prime za brado in poljubi na usta. Oba se nasmehneta, Dalajlama pa reče dečku "zdaj pa posesaj moj jezik" in ga pomoli iz ust.

Nato se oba nekoliko odmakneta, večkrat objameta, 87-letni Dalajlama še nekaj časa govori z dečkom in mu reče, naj se ozira na dobre ljudi, ki ustvarjajo srečo in mir.

Ker je dogodek naletel na veliko zgražanja javnosti, se je urad Dalajlame dečku in njegovi družini javno opravičil za bolečino, ki so jo morda povzročile njegove besede, dogodek obžaluje. To pa ni prvi njegov incident.

Leta 2015 je dejal, da bi morala biti njegova naslednica ženska, njen obraz pa zelo privlačen. Enako je ponovil leta 2019, saj v nasprotnem primeru ne bi bila koristna. Za izjavo se je opravičil in istega leta v intervjuju za BBC kritiziral nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zaradi pomanjkanja morale pri ravnanju ameriške administracije z otroki na meji z Mehiko.

Leta 2018 je razburil z izjavo, da bi Indija in Pakistan po koncu britanske kolonialne vladavine ostala združena, če ne bi bilo egocentričnega prvega premierja Jawaharlala Nehruja. Pa tudi s komentarji o beguncih v Evropi "sprejmite jih, pomagajte jim, izobražujte jih … vseeno pa naj razvijajo svojo državo. Mislim, da Evropa pripada Evropejcem".

Za budiste je Dalajlama manifestacija Bude, ki se odloči za reinkarnacijo, da bi služil drugim. Trenutno je najbolj znana živeča budistična oseba na svetu, ki od leta 1959, ko je po uporu proti kitajski vladavini pobegnil iz Tibeta, živi v Indiji. Leta 1989 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija