DA NE BOSTE PLAČALI ŠE ENEGA DOPUSTA ZRAVEN: Visoki stroški prenosa podatkov v državah izven EU

Slovenija

Sproščena uporaba mobilnega telefona v državah zunaj EU skoraj ni mogoča, v najnovejši raziskavi ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Kot opozarjajo na zvezi, je lahko prenos podatkov v tretjih državah tudi do 7150-krat dražji. Zato svetujejo omejeno uporabo mobilnega telefona oziroma nakup lokalne kartice SIM.

Poletje je čas, ko se marsikdo odloči za dopustovanje v tujini, tudi zunaj EU. Na ZPS ob tem poudarjajo, da zunaj unije pri uporabi mobilnih omrežij še vedno veljajo posebnosti, ki smo se jih v EU odvadili, odkar je začela veljati uredba o mobilnem gostovanju, ki je omogočila evropskim državljanom, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov.

Prenos podatkov je lahko tako zunaj unije do 7150-krat dražji. Za eno samo minuto klica bodo potrošniki odšteli tudi več kot tri evre, za SMS-sporočilo (do 70 znakov) pa 60 centov, so v sporočilu za javnost izpostavili na zvezi potrošnikov.

Kot so pojasnili, se v tujini plačuje tako za odhodne kot dohodne klice. Prav tako se zaračuna vsako poslano kratko sporočilo, pri čemer bodo sporočilo daljše od 160 znakov (oziroma 70 znakov ob uporabi šumnikov) zaračunali kot več poslanih sporočil. Zaračuna se tudi vsak kilobajt prenesenih podatkov.

Na ZPS so zato opravili pregled stroškov gostovanja pri slovenskih operaterjih v Bosni in Hercegovini, Egiptu, Srbiji, Severni Makedoniji, Maroku, Tuniziji, Združenem kraljestvu, ZDA, Turčiji in Švici.

Čeprav so na zvezi potrošnikov pri tokratnem pregledu ugotovili, da so v izbranih državah pri nekaterih operaterjih cene vendarle nekoliko nižje, večinoma še vedno velja, da sproščena uporaba mobilnega telefona v državah zunaj EU skoraj ni mogoča, so poudarili.

"Z višino cen izstopa Telekom Slovenije (edina izjema so nizke cene gostovanja v Združenem kraljestvu), tudi A1 in novi operater Redo nista ravno zgled ugodnega gostovanja. Na drugi strani ima T-2 kar dolg seznam držav, v katerih vsaj pri nekaterih operaterjih ponuja precej bolj sprejemljive cene, tudi za prenos podatkov," so navedli.

Na splošno so nekoliko nižji stroški gostovanja na voljo na Balkanu, zlasti v državah nekdanje skupne republike, in v Turčiji. Na severu Afrike in bolj oddaljenih krajih pa popuščanja pri cenah ni, vsi operaterji so enako dragi, ugotavljajo na ZPS.

"Ne spozabite se v Združenem kraljestvu, kjer po brexitu veljajo nova pravila, prav tako evrotarife ne poznajo v Švici, San Marinu, Andori in Gibraltarju (z izjemo Telekoma Slovenije)," so poudarili. Evrotarifa ne velja tudi v Monaku, velja pa na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu.

Cene za minuto klica v Slovenijo zunaj EU in območja evrotarife pogosto presegajo dva evra, iz bolj oddaljenih krajev pa bodo lahko uporabniki za vsako minuto pogovora plačali tudi več kot tri evre. Dohodni klici niso dosti cenejši, minuta pogovora bo po podatkih ZPS račun okrepila za vsaj en evro, lahko tudi za več kot dva.

Zveza potrošnikov Slovenije v izogib visokim stroškom tako ob potovanjih v tujino svetuje izključitev mobilnega omrežja. Manj skrajna možnost je izključitev prenosa podatkov v tujih omrežjih.

Možen je tudi nakup lokalne kartice SIM, pri čemer na ZPS izpostavljajo, da se cene med posameznimi državami in operaterji v njih precej razlikujejo, zato potrošnikom svetujejo, da pred nakupom preverijo različne možnosti, tudi pokritost omrežja izbranega operaterja.

Kot še navajajo, skoraj vsi slovenski operaterji ponujajo opcije za gostovanje v tujini. Pri izbiri je treba biti previden, saj zakupljene količine največkrat veljajo zgolj v omrežju določenega operaterja.

Na destinacijah, ki mejijo na države zunaj EU, pa je treba biti posebej pozoren, v katero omrežje je mobilni telefon vključen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija