DA BI IZGUBILI PRIMORSKO? "To so laži in manipulacija, Jelinčič je tak zakon predlagal že sam" (VIDEO)

Slovenija

Opozorila poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega o tem, da bi preimenovanje Praznika vrnitve Primorske k matični domovini v Praznik priključitve Primorske k matični domovini pomenilo izdajo in nevarnost, očitno niso prepričala večine njegovih poslanskih kolegov. Ti so namreč včeraj z 38 glasovi za in 32 proti potrdili predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih. Nekateri so ob tem celo opozorili, da je sam Jelinčič tak zakon predlagal že leta 2004.

“Primorska ni le del zemlje, ki jo je mogoče premeriti, razkosati, razdeliti. Je živo bitje, ki diha, čuti in se veseli in trpi le kot celota,” je med razlogi, zakaj bodo poslanci iz vrst Social demokratov glasovali za spremembo zakona, pojasnila Meira Hot in dodala, da “mi Primorci namreč vemo, da se nikoli nismo vrnili, nikoli nismo odšli, vedno smo bili tukaj in vedno bomo.” Kot je še povedala, je bil že v prejšnjem mandatu državnega zbora sklican posvet zgodovinarjev o tem, zakaj oni uporabljajo izraz priključitev. Ta se med drugim znajde tudi v različnih vabilih ob proslavah na dan praznika.

“Primerjava z nemščkim anschlussom je absurdna in namenjena zgolj zavajanju. Da lahko zaradi preimenovanja praznika izgubimo Primorsko, so laži, to je manupulacija,” je o svarilih Zmaga Jelinčiča dejala Hotova in dodala, da je prav Jelinčič že leta 2004 sam predlagal vložitev zakona, po katerem bi se praznik imenoval z besedo priključitev.

Enako je v državnem zobru opozoril poslanec Matjaž Nemec in zopet poudaril, da gre pri tem prazniku za večdesetletno hotenje Primork in Primorcev, da ta dan dobi svoje "pravo poimenovanje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  19 .04. 2019 ob  16: 10
Eho | 17 .04. 2019 ob 14: 48
No, no, kar opisuješ je v času Avstro Ogrske monarhije - vključno s celo Istro, Reko z zaledjem, Trstom, Goriško in Gradiško bila kronska dežela Primorje.
čarli |  17 .04. 2019 ob  16: 27
-2
@vseved, ti še bolj kompliciraš kot naši poslanci :)
vseved |  17 .04. 2019 ob  16: 07
@ čarli, dobro vem kaj so zastoji.Zato je treba ves tranzit na hrvaško preusmerit na Obrežje in Rupo , mejna prehoda Sečovlje in Dragonjo pa zapret.
Eho |  17 .04. 2019 ob  14: 48
Terminologija "vrnitev" Primorske in terminologija "priključitev" Primorske domovini sta enako nevarni za Slovenstvo. Eno in drugo v resnici ni dobro. Niti eno, niti drugo ne bo zmanjšalo teženj velikega števila državljanov Italije (ki dnevno raste) po vrnitvi priobalnih krajev Italiji. Prej smo živeli v Jugoslaviji, danes smo sami. Jaz se ne bi preveč zanašal na Evropo. Šlo je za zamenjavo ozemlja, komu koristi, da se o tem ne govori pa analizirajte sami.
čarli |  17 .04. 2019 ob  14: 27
-3
@vseved, očitno ne veš, kaj so zastoji na obalnih cestah, tko da ti priporočam v sezoni eno časovno daljšo vožnjo od Kopra do Dragonje ali Sečovelj.
Eho |  17 .04. 2019 ob  14: 23
Strogo priobalni pas na katerem stojijo naprimer Koper, Izola in Piran ni bil nikoli Slovenski ampak Italijanski. Med tem ko pa so že prvi hribi vidni z neposredne bližine današnjega Slovenskega morja in naprej od vedno bili Slovenski. Trst je od vedno bil mešano območje. Vse kar je nad Trstom začevši naprimer od Opčin, Prošeka, Gabrovice, Zgonika, Križa, Nabrežine pa vse tja do Gorice in naprej je od vedno bilo Slovensko in nikoli Italijansko...Torej ne gre za vrnitev, niti za priključitev, temveč za zamenjavo ozemlja....Obeleževati, oziroma praznovati bi morali kvečjemu zamenjavo ozemlja. To je edino pravilno, vse drugo je izmišljoitina....Za vse to obstajajo neizpodbitni dokazi....
vseved |  17 .04. 2019 ob  14: 04
@čarli, avtocesto do hrvaške že imamo.Ves promet na hrvaško je treba preusmerit na Obrežje , ostale mejne prehode pa zapret.
Najprej je treba zgradit avtocesto na koroško in belo krajino in poskrbet za naše ljudi, ne pa za pokvarjene, hinavske hrvate.
žveplo |  17 .04. 2019 ob  14: 00
Bravo.... čarli, in čeprav ima plemeniti Zmago (haha tudi nekateri plesnivi siri imajo naziv plemeniti) slovnično prav, ni da bi o tem zgubljali čas in denar v parlamentu, ko je pa tuliko v nebo vpijočih stvari za uredit, ne pa neko besedičenje brez repa in glave ter z neznanim namenom. To počne tisti, ki ne ve kaj mu je delovna naloga, zato ima čarli prav, poslanci bodo naslednji mandat doma če bo šlo tako naprej.
čarli |  17 .04. 2019 ob  13: 50
Dragi primorski poslanci;
Namesto, da se ukvarjate z meglo, se raje začnite ukvarjati z priključitvijo avtoceste z Hrvaško. Sploh ni pomembno, katera trasa se bo gradila prva, samo NAJ se začne že enkrat gradit.
In dragi poslanci (promorski), začnite delat, saj ste samo zaradi tega dobili glasove volilcev.
V naslednjem mandatu, vas verjetno čakajo počitnice doma in ne v poslanskih klopeh.