Čufer: Vlada ne načrtuje novih davkov

Proračun za prihodnji dve leti Slovenijo pelje v smer fiskalne stabilizacije, je danes v DZ zatrdil finančni minister Uroš Čufer. Vlada želi vzpostaviti stabilno davčno okolje, da bodo podjetja vedela, kakšne obremenitve jih čakajo in bodo lahko normalno načrtovala investicije in poslovanje. Novih davkov vlada ne načrtuje, je zatrdil.

Proračunski prihodki bodo v letu 2014 znašali 8,6 milijarde evrov, med njimi pa je Čufer posebej izpostavil 205 milijonov evrov davka na nepremičnine, katerega predlog bo vlada v kratkem poslala v obravnavo v DZ. "V letu 2014 ne bomo sprejeli nobenih novih davčnih ukrepov," je zatrdil.

Prihodnje leto se bo v proračunu opazneje odrazilo tudi zvišanje DDV z letošnjim 1. julijem - s tega naslova se bo v proračun steklo 143 milijonov evrov več kot letos -, od ustavitve zniževanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb pa si vlada obeta 160 milijonov evrov. "Še posebej veliko pozornosti pa bomo dali boju zoper sivo ekonomijo," je dejal minister.

Znižanje plač v javnem sektorju

Proračunski odhodki bodo v letu 2014 znašali 9,6 milijarde evrov. Ob tem je Čufer izpostavil znižanje plač v javnem sektorju, neusklajevanje pokojnin, neusklajevanje in nižanje socialnih transferjev ter bistveno bolj racionalno porabo tekočih izdatkov.

Leta 2015 se bo konsolidacija javnih financ nadaljevala. Proračunski primanjkljaj, ki bo leta 2014 znašal dobro milijardo evrov, se bo tako znižal na 860 milijonov evrov. Predvideno je tudi postopno zmanjševanje zadolževanja, ki je v letu 2014 predvideno v višini 4,8 milijarde evrov, je dodal.

Slovensko gospodarstvo se sooča s postopno stabilizacijo

Čufer je ob predstavitvi predloga proračuna na izredni seji DZ ocenil, da se slovensko gospodarstvo ob ukrepih za stabilnost javnih financ in sanacijo finančnega sistema sooča s zelo postopno stabilizacijo. "Vlada je upoštevala, da je financiranje podjetij zaradi kreditnega krča omejeno, ter da se je sanacija bank zaradi zahtev Evropske komisije in izvedbe stresnih testov zavlekla," je dejal. Koliko denarja po potrebnega za sanacijo bank, je še neznanka.

To ima za posledico nekoliko počasnejše okrevanje gospodarstva, je dejal in spomnil na napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, po katerih bo Slovenija letos zabeležila znižanje BDP za 2,4 odstotka in za 0,8 odstotka v letu 2014, medtem ko se leta 2015 obeta rahla rast v višini 0,4 odstotka.

štefan |  08 .10. 2013 ob  16: 56
Še nekaj: dokler bodo "poslanci" skrbeli za svoje stolčke in se jih oklepali zaradi svojih eksistenčnih težav ( ki so povezane z njihovo nesposobnostjo), dokler bodo ministri ministrovali po strankarskih ključih, ne pa po znanju, dokler ovce ne spregledajo, da ih "pastirji" pasejo v puščavi in ne pokličejo pastirja ki se spozna na travo, tako dolgo bomo tavali v temi. Dejansko vodijo državo ljudje, ki o tem nimajo pojma, ki v življenju niso naredili nič koristnega in to tudi ne zmorejo.
Kaj je torej rešitev? Kot v preteklih časih - gospodar, samo da ni slovenec: avstrijec ali srbin! Odločitev je naša!
štefan |  08 .10. 2013 ob  16: 44
Bravo minister!!! Drugo leto ne bo novih davkov!!!! Bravo minister!!! Rulja je zadovoljna!!! Ruljo treba j....!!! To komunisti dobro vedo. Potem, pa jo potolažit z novico, da ne bo novih davkov!!!
Pomoč gor ali dol |  08 .10. 2013 ob  16: 44
Samo da moramo mi državljani /davkoplačevalci plačevat zapitke bankirjev je višek .
Zaplenite nelegalno pridobljeno korist in črne gradnje in bo bolj hitro sanirana situacija.