CSD O PRIMERU BREZDOMKE V LUCIJI: "Vzpostavili smo stik na terenu, postopki reševanja socialne problematike so v teku"

Piran

Že od maja v kletnih prostorih večstanovanjskega bloka v Luciji živi ženska, brezdomka. "Živi v kleti. Vse skupaj je nedopustno, saj nima življenjskih pogojev. Kam hodi na stranišče? Sicer imamo v kleti vodo. Greje se na elektriko, ima pečko in posteljo. Skupno elektriko si je sama napeljala do kleti. Vse skupaj sploh ni varno. Poleg vsega mislimo, da klet niti ni njena. Vsi vedo, vendar ni odziva," je pred časom zapisala bralka, ki nas je o primeru obvestila. Prejeli smo pojasnila s Centra za socialno delo (CSD) Južna Primorska.

Na CSD so nam uvodoma pojasnili, da so v Enoti Piran pobudo, da gospe nudijo pomoč, prejeli s strani policije, upravnika ter ene od stanovalk bloka.

"Vsi so podali pobudo, da naj gospe pomagamo pri reševanju socialnih stisk in stanovanjske problematike. V reševanje primera sta se vključili dve enoti CSD Južna Primorska: Enota Izola, ker je gospa imela prijavljeno zadnje stalno prebivališče v Občini Izola ter Enota Piran, ker se gospa dejansko nahaja v Občini Piran," navajajo.

Poudarili so, da se na CSD odzovejo na vsako pobudo iz okolja in skušajo "vzpostaviti stik s posameznikom ter mu v okviru socialno varstvene storitve prva socialna pomoč pomagati pri prepoznavanju stisk in težav in oceni možnih rešitev", ga seznaniti z možnimi socialnovarstvenimi storitvami in pravicami iz javnih sredstev, mu predstaviti mrežo izvajalcev, ki mu lahko nudijo pomoč.

"Vse to pod pogojem, da sprejme storitev ali  pristane na storitev, ki jo lahko CSD začne tudi po uradni dolžnosti, na osnovi obvestil o socialni ogroženosti. V kolikor je potrebno in če pridobi soglasje posameznika, se z namenom urejanja pravic in reševanja težav CSD poveže tudi z drugimi institucijami," je v pojasnilu zapisala direktorica CSD Južna Primorska Tjaša Rodman

V okviru piranske enote Centra za socialno delo deluje tudi javni socialno varstveni program Kažun Piran. Ta nudi celovito pomoč brezdomnim občanom oz. posameznikom na območju piranske občine, lahko pa vzpostavi stik tudi neposredno na terenuSkupaj s posameznikom nato načrtujejo možne oblike pomoči, v kolikor pomoč sprejema.

"V konkretnem primeru smo z gospo stik vzpostavili na terenu in so postopki reševanja socialne problematike v teku. Konkretnih podatkov zaradi varstva občutljivih osebnih podatkov ne moremo posredovati," je še pojasnila Rodman.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .12. 2023 ob  19: 30
Klošarka. Ne prva ne zadnja.