ČRNA STATISTIKA: Letos v slovenskem morju skoraj dvakrat toliko utopitev kot lani

Kronika

V letošnjem poletju smo že večkrat poročali o utopitvah na slovenski obali. Do primera utapljanja je nazadnje prišlo pred dvema dnevoma, 8. septembra, v Strunjanu. Na srečo so reševalci moškega uspešno reanimirali in ga na nadaljnje zdravljenje odpeljali v izolsko bolnišnico. Nekaj pa je bilo tudi takšnih primerov, kjer utapljajočih se oseb niso uspeli rešiti.

Fotografiji sta simbolični. 

Kot so nam pojasnili na Policijski upravi (PU) Koper, so v letošnjem poletju obravnavali 20 primerov utapljanja, pri čemer se je 11 oseb utopilo. Za primerjavo, v enakem obdobju lani se je v slovenskem morju utopilo šest oseb, kar je skoraj polovica manj.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Upravo Republike Slovenije (RS) za zaščito in reševanje, kjer so nam uvodoma pojasnili, da ne zbirajo podatkov o utopitvah v vodi, saj da je za to pristojna policija. Na policiji beležijo tudi število utopitev, kraj, čas, vzroke utopitve, pa tudi spol in starost ponesrečencev.

Po podatkih, ki so jih pridobili julija, je policija v prvi polovici letošnjega leta obravnavala šest utopitev, od tega dve v morju, ostale pa v reki, bazenu in vodnjaku.

Kot navajajo, je do navedenih utopitev trikrat prišlo pri kopanju, dvakrat zaradi padca v vodo in enkrat pri potapljanju, za ostale utopitve pa da so izvedeli iz medijev.

"Na splošno ugotavljamo, da je vzrok utopitev največkrat sekundarni, kar pomeni, da pride do utopitve zaradi nenadne nezavesti, ki jo lahko povzroči srčna ali možganska kap, nenadni hudi krči, epileptični napad, udarec, opitost, hitra sprememba telesne temperature in podobno," so nam še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija