COVIDNI ODDELEK PONOVNO ODPRLA TUDI SEŽANA: Koliko postelj zagotavljajo tri primorske bolnišnice?

Slovenija

V Splošni bolnišnici Sežana so včeraj ponovno odprli covidni oddelek in so pripravljeni na sprejem bolnikov. Po podatkih ministrstva za zdravje se je povečala kapaciteta slovenskih bolnišnic, ki zagotavljajo 398 akutnih postelj in 117 postelj intenzivne nege.

Največ, 100 navadnih oziroma akutnih bolniških postelj zagotavljajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, poleg tega pa še 45 intenzivnih. V UKC Maribor zagotavljajo 50 akutnih in 24 intenzivnih postelj. Bolnišnica Golnik za zdravljenje covidnih bolnikov zagotavlja 28 akutnih in osem intenzivnih postelj. V SB Celje imajo pripravljenih 45 akutnih in 11 intenzivnih postelj, v SB Novo mesto pa 30 akutnih in osem intenzivnih postelj.

V Murski Soboti so zmožni zdraviti do 25 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in šest na oddelku intenzivne nege. Tudi v SB Nova Gorica so zmožni zdraviti 25 covidnih bolnikov na navadnem in štiri na intenzivnem oddelku. V SB Jesenice lahko zdravljenje nudijo 16 bolnikom na navadnem in štirim bolnikom na intenzivnem oddelku.

V SB Slovenj Gradec kapacitete akutnih bolnišničnih postelj znašajo do 25, intenzivnih pa tri. V SB Ptuj zagotavljajo 10 akutnih postelj in nobene intenzivne. V SB Izola lahko zdravijo do 19 covidnih bolnikov na navadnem, štiri pa na intenzivnem oddelku. V SB Brežice omogočajo zdravljenje 13 bolnikov na navadnem oddelku, intenzivnih postelj pa ne zagotavljajo, so navedli na ministrstvu za zdravje.

Direktorica SB Trbovlje Romana Martinčič je povedala, da je na covidnem oddelku 16 bolniških postelj, od tega bodo po potrebi štiri preuredili v intenzivne.

Covidni oddelek je včeraj odprla tudi SB Sežana, je potrdila direktorica Silvana Šonc. V času pogovora sicer še niso sprejeli nobenega bolnika, imajo pa pripravljenih 22 bolniških postelj, nobena od teh ni namenjena intenzivni negi. Tudi v SB Sežana bodo kader za oskrbo covidnih bolnikov premestili z drugih oddelkov bolnišnice. Za zdaj o odpovedi ambulantnih pregledov ne razmišljajo.

V bolnišnici Topolšica so potrdili, da za zdaj covidnih bolnikov še ne sprejemajo, so pa v pripravljenosti, da v skladu z strategijo ministrstva za zdravje covidni oddelek odprejo, ko bo to potrebno. Bolnišnica Topolšica tako za zdaj ostaja edina slovenska bolnišnica, ki še ni odprla oddelka za zdravljenje covidnih bolnikov. Po strategiji ministrstva za zdravje je sicer predvideno, da bo bolnišnica Topolšica zagotavljala do 20 akutnih postelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija