"COVID-19 SE SPREMINJA V BOLEZEN, S KATERO LAHKO ŽIVIMO": Ema opozarja, da poživitveni odmerki niso dobra strategija

Svet

S širjenjem koronavirusne različice omikron se covid-19 spreminja v endemično bolezen, s katero lahko človeštvo živi, čeprav za zdaj ostaja pandemična, je včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Prav tako je izrazila dvome o četrtem cepljenju za širšo populacijo, češ da ponavljajoči se poživitveni odmerki niso "vzdržna" strategija.

"Nihče ne ve natančno, kdaj bomo na koncu predora, vendar bomo prišli tja," besede vodje strategije za cepiva pri Emi Marca Cavalerija povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"S povečanjem imunosti populacije - in z omikronom se bo poleg cepljenja pojavilo veliko naravne imunosti - se bomo hitro premikali proti scenariju, ki bo bližje endemičnosti," je dodal Cavaleri. Pri tem je poudaril, da smo trenutno še vedno v pandemiji, in opozoril na ogromno obremenitev zdravstva zaradi porasta okužb z omikronom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj sporočila, da je več kot polovica ljudi v Evropi na dobri poti, da bo v naslednjih dveh mesecih zbolela za to različico. Prav tako je opozorila, da ponavljajoči se poživitveni odmerki cepiva niso smiselna strategija, kar je poudarila tudi Ema.

"Če imamo strategijo, v kateri dajemo poživitvene odmerke vsake štiri mesece, bomo na koncu lahko imeli težave z imunskim odzivom," je dejal Cavaleri in dodal, da bi nenehno cepljenje lahko utrudilo populacijo. Države bi morale namesto tega začeti razmišljati o daljših intervalih za dajanje poživitvenih odmerkov in jih podobno, kot trenutno velja za cepiva proti gripi, uskladiti z začetkom hladnejšega dela leta, je še dejal Cavaleri.

Ema je pred tem sporočila, da so študije potrdile, da je kljub večji nalezljivosti omikrona tveganje za hospitalizacijo pri tej različici med tretjino in polovico tistega, ki ga predstavlja sev delta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .01. 2022 ob  13: 26
-2
Zato, ker je njihov imunski sistem trajno poskodovan in z vsakim cepljenjem salbsi.
4ugoketo |  12 .01. 2022 ob  07: 37
omikron ima drugačen mehanizem prehajanja v celice
napade zgornje dihalne poti, nos, grlo ...
(razen cinka in vitC, verjetno pomagajo protimalarijska sredstva)

zanima pa me imunski odgovor. zakaj se okuži več cepljenih?