CORPE MORTE SPUŠČAJO NAZAJ V MORJE: SVOM se zagovarja s prostorsko stisko in težavami z logistiko

Ankaran

Sredi junija je Služba za varovanje obalnega morja začela z odstranjevanjem betonskih blokov, ki so bili nezakonito postavljeni v morju pri Valdoltri. Zabeleženih imajo 35 tovrstnih privezov, odstraniti morajo vse, našega bralca pa je zmotilo, da SVOM bloke odlaga kar nazaj v morje, kakšnih 500 metrov stran. Na SVOM odgovarjajo, da to počnejo zaradi velike količine blokov in logistike s kamioni, ki bi jih morali nato odpeljati v razgradnjo.

Da se bodo v Službi za varovanje obalnega morja lotili problematike privezov na corpo morto - betonski blok, so napovedali že pred časom, letos pa so šli v akcijo. Z odstranjevanjen tovrstnih nelegalnih privezov so začeli aprila v Strunjanu, nadaljevali pa v Kopru in Valdoltri.

"Odstranjevali jih bomo, dokler ne bodo vsi betonski bloki odstranjeni," pravi Arturo Steffe, vodja sektorja za varovanje obalnega morja, ki dodaja, da je poleg označenih betonskih blokov v morju še veliko neoznačenih, ki jih odkrijejo ob potopih.

Reševanje problematike nelegalnih privezov je seveda dobrodošlo, v oči pa bodo način, kako so se tega lotili. Bralec nas je namreč obvestil, da so v petek in začetku tega tedna betonske bloke, ki so jih dvignili iz morja pri Valdoltri nato zopet spustili na morsko dno, približno 500 metrov stran v smeri koprskega pristanišča. "Tako se ne dela," je ogorčen bralec, ki si njihovega početja ni znal razložiti, zato je o tem obvestil tudi pristojno inšpekcijo.

Na SVOM odgovarjajo, da betonske bloke odvažajo v Luko Koper, vendar jih zaradi velikega števila blokov – do sedaj so jih na celotni obali odstranili 56 – in logistike s kamioni začasno odlagajo v morju na varni točki, kjer ne ogrožajo varnosti plovbe. Zagotovili so, da jih bodo v kratkem času dokončno odstranili iz morja.

"Kot smo seznanjeni, je zaradi tehničnih zmožnosti to odlaganje samo začasno, potem se bodo ti bloki odstranili na kopno,"  pravijo tudi na Ministrstvu za okolje in prostor, kamor spada okoljska inšpekcija, ki smo jo povprašali, ali so z dogajanjem seznanjeni.

Akcija odstranjevanja betonskih blokov na slovenski obali pa s tem še ne bo končana. V Strunjanu je namreč od 25 nelegalno privezanih plovil ostalo še šest privezanih plovil, v Kopru so od 14 trenutno privezana še štiri. "V Valdoltri je sedem lastnikov svoje plovilo umaknilo po prejetem obvestilu o prekršku, medtem ko preostalih 28 lastnikov tega ni storilo," še pojasnjuje Steffe. V kolikor lastniki svojih plovil ne bodo sami umaknili, jim bo Uprava RS za pomorstvo izrekla globo v višini od 400 do 5000 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .07. 2019 ob  00: 02
Dokler bo kazen nižja od cene legalnega priveza bo začiv poln.
speris |  10 .07. 2019 ob  14: 00
Kaj pa ce bi za ljudi ki zivijo ob obali uredili te J****E komunalne priveze? Kje je problem? res ne razumem? Prokleta golazen
ShneakyMan |  10 .07. 2019 ob  12: 32
Ce so ze v morju koga briga ce jih dajo samo malo bolj na globoko da se ne privezejo na crno alpa vrzejo vn. Beton je beton to nic ne skoduje morju.