CONTE JE ODSTOPIL: Pred Italijo so sedaj štiri možnosti

Svet

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podal svoj odstop, ki ga je predsednik sprejel, so sporočili iz njegovega urada. Mattarella je pogovore s predstavniki političnih strank napovedal za sredo.

Giuseppe Conte

Iz urada italijanskega predsednika so sporočili, da je Mattarella danes sprejel premierja Conteja, ki mu je ponudil odstop. Predsednik je odstop sprejel. "Predsednik si bo vzel čas za odločitev in je vlado zaprosil, naj opravlja tekoče posle," so navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Prve pogovore s predstavniki političnih strank so v predsednikovem uradu napovedali za sredo popoldne. Zaključili pa naj bi se v četrtek.

V Mattarellovih rokah je končna odločitev o razpletu krize, saj je on tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če nikomur ne uspe oblikovati vladne večine.

Conte cilja na še tretji mandat na čelu vlade

Po navedbah tujih agencij naj bi si Conte prizadeval za nov mandat za oblikovanje vlade. To bi bila že tretja vlada pod njegovim vodstvom. Podporo so mu zagotovili v vseh treh strankah, ki so ostale v vladi. To so populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in manjša leva stranka Svobodni in enakopravni.

Zunanji minister iz vrst gibanja Luigi Di Maio je v prvem odzivu dejal, da je odstop sprožil vladno krizo, medtem ko se borijo proti farmacevtskim velikanom, ki so blokirali dostavo cepiv. "Potrebovali bi trdno vlado, (...) smo pa v obdobju negotovosti, ki ga ni mogoče razložiti," je zapisal na Facebooku.

"To je trenutek resnice, ko bomo ugotovili, kdo brani in ljubi narod in kdo gleda samo na osebno korist," je dodal. "Gibanje ostaja težišče države in skupaj s predsednikom Contejem bomo prispevali k stabilnosti," je poudaril zunanji minister, ki je eden od ključnih članov gibanja.

Rendiamoci conto di ciò che sta succedendo in Italia. Il Presidente del Consiglio Giuseppe Conte ha appena rassegnato le...

Objavil/a Luigi Di Maio dne Torek, 26. januar 2021

Tri druge možnosti razpleta krize

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poleg oblikovanja tretje Contejeve vlade obstajajo še tri druge možnosti razpleta krize. To so nova vlada brez dosedanjega premierja, tehnokratska vlada in predčasne volitve.

Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore svoji vladi. Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu.

Odstopil je, tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V Renzijevi stranki jo načeloma še vedno podpirajo, a so že napovedali, da reforme ne bodo podprli. To pa pomeni, da bi lahko predlogi tudi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev IV nima večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mente |  26 .01. 2021 ob  14: 53
kdaj pa bo Jansa? bo sel ta krat ko se je napolnil svoje zepe