CONTE BI IZREDNE RAZMERE PODALJŠAL DO KONCA OKTOBRA: "Odprava bi pomenila propad celotnega sistema zaščite in preprečevanja"

Svet

Italijanski premier Giuseppe Conte se je včeraj v italijanskem parlamentu zavzel za podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa do 31. oktobra. Če jih ne bodo podaljšali, se bodo šestmesečne izredne razmere iztekle v petek.

"Odprava izrednih razmer bi pomenila propad celotnega sistema zaščite in preprečevanja, ki smo ga vzpostavili v preteklih mesecih," je poudaril Conte. S podaljšanjem tega ukrepa bodo ohranili sistem ukrepov, zaradi katerega je Italija varna za Italijane in tujce, ki jo želijo obiskati, je še izpostavil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Italijanski premier je izredne razmere zaradi novega koronavirusa razglasil 31. januarja, potem ko so pri kitajskem paru v Rimu potrdili okužbo. Če jih ne bodo podaljšali, se bodo iztekle v petek. Conte se zavzema za podaljšanje do konca oktobra, je pa odprt tudi za drugačne predloge parlamenta.

Podaljšanje izrednih razmer bi italijanski vladi omogočilo, da bi tudi v prihodnjih mesecih brez potrditve v parlamentu sprejemala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Premier se je včeraj v parlamentu zavzel tudi za ponovno odprtje šol septembra. "Več kot 10 milijonov otrok se mora vrniti v šole ob maksimalni varnosti. To je cilj, ki zahteva velik skupen napor," je poudaril. Dodal je, da bo to velik izziv za državo. Šole so v Italiji zaprli 5. marca.

Število novih okužb v 60-milijonski državi sicer ostaja nizko. V zadnjem dnevu so jih zabeležili 181, skupaj pa več kot 247.000. Umrlo je še 11 bolnikov s covidom-19, skupaj pa 35.123.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija