"Čokolada je dodatek k ljubezni!"

Danijel Sertič, po izobrazbi slaščičar, se je leta 2010 po osmih letih podjetništva na področju gradbeništva odločil, da se vrne v vode, za katere se je izšolal. Podjetniška žilica mu ni dala miru, svoja razmišljanja in ideje pa je združil v prvi domači čokoladnici na Obali. Čokoladnica Da Ponte je zrasla v starem mestnem koprskem jedru.

Kako ste pravzaprav prišli na idejo za odprtje čokoladnice?

Ideja je prišla popolnoma spontano. Na dopustu smo se z družino sprehodili mimo ene čokoladnice, kjer smo se tudi ustavili. Po tem ko smo nakupili čokolado, se usedli na bližnjo klopico, da se posladkamo, sem pogledal v čokolado in ženi rekel: "To bom odprl tudi jaz v Kopru!"

In tako se je tudi zgodilo ... Povejte, so Primorci sladkosnedi in ali med vašimi strankami prevladujejo moški ali ženske?

Primorci smo sladkosnedi, kar pride do izraza predvsem ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, prazniki, obletnice, ... Kar se tiče priljubljenosti čokolade, pa mislim, da so ji bolj naklonjene predstavnice nežnejšega spola. Na drugem mestu so otroci. Edino okoli valentinovega je med obiskovalci največ moških (smeh).

In seveda te nakupljene čokoladne dobrote povečini končajo pri ženskah (smeh), tako da bo očitno kar držala vaša ocena. Ali obstajajo tudi na področju čokolade trendi?

Seveda! V tem trenutku je najbolj vroč trend čokolada s soljo, takoj za njo pa čokolada s čilijem.

Kaj odgovarjate tistim, ki trdijo, da je čokolada zamenjava za ljubezen?

Ne strinjam se z njimi. Mislim, da je čokolada samo dodatek k ljubezni. To pa zato, ker vidim, da se jo največ kupuje za razne ljubezenske prigode ...

Verjetno ste morali pred odprtjem čokoladnice pridobiti dodatna znanja ...

Res je, osnovno znanje slaščičarstva ni zadoščalo, zato sem se dejansko moral dodatno izobraževati.  Izbral sem gospoda Naser Gashija, specialista francoske slaščicarske šole, ki me je res ogromno naučil in sem mu za to neizmerno hvaležen.

Kaj vse pa še ponujate v vaši čokoladnici – poleg čokolad na tisoč in en način?

Hm, sortiman naše ponudbe je kar velik. Za razliko od večine ostalih čokoladnih prodajaln več kot 20 okusov čokolade pridelamo čisto sami. Sicer pa poleg čokolade in čokoladnih izdelkov ponujamo tudi bio kavo, čaj in domače kekse. Izpostavil bi tudi paleto istrskih čokolad s figami, soljo in rožicami. Pa seveda ne smem pozabiti na naše torte, ki so izdelane po starih receptih in so izključno naravnega okusa in videza!

Kakšne sestavine pa uporabljate pri pripravi čokolad?

Uporabljamo skrbno predelan kakav, ki se ga pridobiva iz kakavovca iz Madagaskarja. Seveda pa so zraven tudi ostale sestavine, zaradi katerih čokolada ne bi bila takšna, kot je. Jih pa seveda ne morem razkriti, povem lahko le, da so to skrivnosti dobre čokolade (smeh).

Po kateri čokoladi pa vi najraje posežete?

Čeprav vseskozi razvijamo nove dobrote, recimo, zadnji med njimi sta pralina s tartufom in s sivko ter vrhunska Da ponte lešnikova torta, je moja najljubša temna čokolada z lešniki.

Ali ste, glede na to, da se dandanes marsikaj prodaja prek spleta, že razmišljali o uvedbi spletne trgovine?

Seveda smo, nekatere od njih, istrske izdelke, smo tudi že pošiljali zainteresiranim v različne kraje po Sloveniji. Morebitno uvedbo kontinuiranega e-poslovanja pa so ustavili visoki stroški pošiljanja. Poleg tega so naši izdelki izredno lomljivi ... Tako da zaenkrat vse ljubitelje čokolade vabimo kar osebno k nam! Za tiste, ki še ne vedo: nahajamo se na Župančičevi ulici v Kopru. 

Zakorakali smo v pomlad. Čeprav nam za prihodnje dni vremenoslovci napovedujejo ohladitve, nekateri že razmišljajo o toplejših mesecih. Zato za konec: se bomo lahko tudi letos pri vas ohladili s sladoledom?

Letos bomo poskusili sami izdelati sladoled na kepice. Vsi, ki se bodo odločili za obisk naše čokoladnice, bodo lahko izbirali med kar 14 okusi.

Deli novico:

lešnik |  22 .03. 2013 ob  22: 07
ta na mudi je boljša od tiste v supernovi,vsaj meni tam sem fantu kupila lepo čokoladno srce
Bela cokolada |  22 .03. 2013 ob  20: 32
Na prešernovem trgu je! tista v supernovi je čisto neki drugega! domačini rečejo "na mudi"!
Robic |  22 .03. 2013 ob  20: 30
-1
v trgovskem centru Supernova!
Saher |  22 .03. 2013 ob  20: 28
Kje pa je to v kopru?