CNN: Asadov režim izvajal sistematične poboje

Svet

Ameriška televizija CNN je v ponedeljek objavila poročilo priznanih mednarodnih strokovnjakov za vojne zločine, ki ugotavlja, da je režim sirskega predsednika Bašarja Asada izvajal sistematične poboje in mučenja. Dokazi naj bi zadostovali za pregon na mednarodnem sodišču.

Poročilo je bilo izdelano na zahtevo britanske pravniške firme Carter-Ruck, ki je dobila denar od Katarja. Avtorji so nekdanji tožilec proti srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiču Geoffrey Nice ter nekdanja tožilca posebnega sodišča za Sierra Leone Desmond de Silva in David Crane. Poročilo sloni na pričanju in 27.000 fotografijah trupel nekdanjega uradnega fotografa vojaške policije v Siriji, znanega le pod vzdevkom "Cezar".

Fotografije kažejo trupla, na katerih so vidni znaki hudega nasilja, večina pa je izstradanih. Poročilo ne navaja razloga, zakaj bi bil sirski režim tako kratkoviden, da bi sam ustvarjal dokaze lastne zločinskosti, ampak je veliko ugibanj. Nasprotnike režima naj bi po mučenjih ubili, trupla označili s posebnimi številkami in prepeljali v vojaške bolnišnice, kjer so zdravniki za vzroke smrti navedli srčne napade in podobno, preden so trupla predali družinam.

Deli novico: