ČLOVEK, KI JE PREŽIVEL VSE TRAGEDIJE 20. STOLETJA: Kakšna je razlika med obdobjem španske gripe in koronavirusa?

Slovenija

Italijanski dnevnik La Repubblica je v ponedeljek objavil intervju s slovenskim pisateljem Borisom Pahorjem. Avtor ga opisuje kot človeka, ki je preživel vse tragedije 20. stoletja, od španske gripe v otroštvu, petih koncentracijskih taborišč, do tuberkuloze. 107-letnik iz Trsta je prepričan, da bo preživel tudi sedanjo pandemijo covida-19.

V pogovoru z novinarjem La Repubblice Antoniom Iovanejem je Pahor med drugim govoril o sestri Mimici, ki je pred 102 letoma umrla za špansko gripo. Povedal je, da so v tedanji pandemiji sicer zboleli tudi on, njegova mati in sestra Evelina, ter opisal potek bolezni. Dejal je, da so med špansko gripo tako kot danes živeli v izolaciji, a niso nosili mask, saj niso imeli ničesar. Zdravila so bila redka, večina zdravnikov je bila zaradi prve svetovne vojne na Krasu.

Pisatelj se ne spomni, da bi ob koncu španske gripe potekala kaka praznovanja. "Seveda smo bili zadovoljni, a med takrat in danes je velika razlika," je poudaril. Kot glavno je izpostavil hudo lakoto, ki je vladala v času španske gripe.

Na vprašanje, ali se danes česa boji, je Pahor odgovoril, da se vsekakor ne boji umreti. Ob tem je še povedal, da ga je v koncentracijskih taboriščih pred smrtjo reševalo znanje jezikov.

Glede pandemije covida-19 pa pisatelj upa, da bo kmalu na voljo cepivo. "Premagal sem špansko gripo, tudi to bom," sklene intervju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija