ČLANOM INICIATIVE ODPRITE NAM MEJE PREKIPEVA: "Edini pogoj je dokazilo o našem lastništvu!"

Slovenija

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem ponovno apelirajo na vlado, da jim omogoči human dostop do nepremičnin. Tokrat izražajo protest proti zadnji vladni odločitvi. Ta jim omogoča vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno, če se čez mejo vrnejo v 72 urah in predložijo negativni rezultat PCR ali HAG testa, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa. "S to odločitvijo ste nam namenili še eno "drobtinico", ki je za nas nesprejemljiva," pravijo nezadovoljni lastniki nepremičnin.

Pojasnjujejo, da je ob roku 72 ur za vrnitev treba upoštevati dejstvo, da test ne sme biti starejši od 72 ur. Ugotavljajo namreč, da je čas, predviden za vzdrževalna dela, tako še naprej bistveno prekratek in jih postavlja v neenakopraven položaj, saj zaradi večje oddaljenosti ne morejo v odmerjenih urah na nepremičnini postoriti praktično ničesar.

Dodajajo, da je na ta način številnim še naprej onemogočeno brez znatnih finančnih stroškov, ki vključujejo PCR test, uživati in izvrševati svojo lastninsko pravico.

Poleg tega menijo, da so postavljeni v neenakopraven položaj v primerjavi z delovnimi migranti, ki jim je ob predložitvi negativnega rezultata PCR ali HAG testa, starega največ 7 dni, in ob vrnitvi v 5 dneh po prehodu meje, omogočen vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno.

Spomnimo, da so ta teden priložili tudi odgovore infektologinje Mateje Logar na vprašanja, zakaj so lastniki nepremičnin pri prehajanju mej bolj "nevarni" kot dnevni migranti. Logarjeva jim je nazaj odgovorila, da je glede širjenja okužb povsem vseeno, ali se s predlogi strinjajo ali ne, saj zakonitosti širjenja ostajajo enake.

Mateja Logar

Tokrat dodajajo, da so diskriminirani tudi v primerjavi z osebami, ki lahko prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah brez napotitve v karanteno, saj zanje velja test, ki ni starejši od 7 dni.

Zaradi zgoraj omenjenega od vlade ponovno zahtevajo, da jim omogoči vračanje v Slovenijo v 5 dneh, brez karantene in pod pogojem, da HAG ali PCR test nista starejša več kot 7 dni, kot to velja za delovne migrante. Obenem želijo, da se jim v primeru bivanja, ki je daljše od 5 dni, prizna vstop v državo brez karantene s priznanjem negativnega rezultata HAG testa, ki ni starejši od 72 ur. Istočasno zahtevajo, da se jim omogoči takojšnjo prekinitev karantene, če opravijo HAG test.

Ob tem pozivajo tako slovensko kot hrvaško vlado, da priznata svoboden prehod meje vsem, ki imajo pozitiven test na protitelesa, testi pa niso mlajši od 14 dni in ne starejši od 90 dni. Prav tako želijo, da vladi dovolita prost prehod meje za člane iste družine in gospodinjstva, mlajše od 18 let.

"V civilni iniciativi Lastniki nepremičnin na Hrvaškem – ODPRITE NAM MEJE ne odstopamo od svojih temeljnih zahtev. Še naprej terjamo, da nam vladi omogočita prosto in svobodno razpolaganje z našo lastnino brez pogojevanja in omejevanja. Edini pogoj je dokazilo o našem lastništvu!poudarjajo razjarjeni lastniki nepremičnin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  23 .04. 2021 ob  16: 25
Ce jim vlada ne pusti da dvignejo baldahin sotora al da ne more ocistit bazena,je prav da stopijo na ulice in udarijo en protest