CIVILNI NADZOR NAD DRUGIM TIROM: Svet se bo sestal konec meseca

Koper

Svet za civilni nadzor projekta gradnje drugega tira med Divačo in Koprom, čigar cilj je spremljati pripravo in izvedbo projekta, čaka na podrobnejše informacije o projektu, ki jih je zahteval od vlade. Pričakuje jih do 25. novembra, ko naj bi jih na seji preučil in sprejel prednostne naloge.

Svet, med člani so tudi vidni ekonomisti in drugi strokovnjaki, želi preprečiti, da bi se pri tem projektu ponovile napake vodenja največjih dosedanjih infrastrukturnih investicij v Sloveniji. Na prvi seji sredi oktobra je ugotovil, da glede projekta izgradnje drugega tira primanjkujejo nekatere ključne informacije.

Ker je na ustanovnem sestanku ugotovil tudi, da "so odločitve ministrstva za infrastrukturo in vlade v zvezi s projektom nedorečene, netransparentne in pravno vprašljive", je na vlado in druge pristojne institucije naslovil zahtevo, naj v imenu javnega interesa razkrije dosedanje priprave in odločitve.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, se bodo znova sestali predvidoma 25. novembra ali po izteku zakonskega roka za odgovore na zaprošene podatke javnega značaja. Na podlagi odgovorov bo svet ocenil stanje in določil prednostne naloge, ki jih bo predstavil javnosti.

Svet se je povezal tudi z ustanovami, ki so po zakonu pristojne, da spremljajo podobne projekte v interesu javnosti, kot so urad informacijskega pooblaščenca, Komisija za preprečevanji korupcije in računsko sodišče, ter jih seznanil s svojim delom in cilji, so navedli.

Deli novico:

Dragonja |  08 .11. 2016 ob  22: 24
Dragonja bi šel še celo na SDH delat, vir Požarreporter.
DRAMA QUEN |  08 .11. 2016 ob  18: 35
kolko drame za ta drugi tir...nenormalno
bravo |  08 .11. 2016 ob  18: 10
če prav razumem, je to ad hoc civilni nadzor, ki ga sestavljajo posamezni strokovnjaki, neodvisno od vladnih odločitev. upam, da smo se iz preteklih izkušenj kaj naučili in, da bodo lahko s svojim znanjem in izkušnjami lahko vplivali, da se ne ponovijo napake, ki so nas ogromno stale...
dr itto |  08 .11. 2016 ob  15: 30
samooklicani svet naj raje dopre denarnico in si ta 2 tir plača sam ter izvaja nadzor.
Svet za civilni nadzor projekta gradnje drugega tira med Divačo in Koprom |  08 .11. 2016 ob  15: 24
Koliko bo pa tem članom padlo v žep?
drita v čelo |  08 .11. 2016 ob  15: 13
Urad informacijskega pooblaščenca, Komisija za preprečevanji korupcije in računsko sodišče samo opozarjajo na storjene napake...ostalih pristojnosti nimajo, torej se misli krasti. Dobesedno bi bilo treba najti človeka vrednega zaupanja, ki bi bedel nad denarjem, namenjenim za izgradnjo 2 tira. Ampak, naši vladarji so izbrali izkušenega moža s področja financ z imenom Metod Dragonja. Že to mi da misliti, da se bodo izgubljali ogromni denarci. V Bosni bi temu rekli: sad me vidiš, sad me nema.