CIVILNA INICIATIVA PIRAN PO ZMAGI NA USTAVNEM SODIŠČU: "To je dokaz, da imamo občani neodtujljivo pravico sodelovanja pri planiranju ureditve našega okolja"

Piran

V Civilni iniciativi Piran so v odzivu na odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo tri prostorske akte za območje Portoroža, poudarili, da gre za kronanje prizadevanj številne skupine občanov, da obveljata pravica in spoštovanje ustave. Ob tem so izpostavili, da je ustavno sodišče odločitev sprejelo soglasno.

Ustavno sodišče je na seji 11. februarja ob obravnavi pobude Civilne iniciative Piran razveljavilo odloke o občinskih podrobnih prostorskih načrtih za območja Ob Belokriški, Park cvetja in Med vrtovi, ki jih je takratni župan Peter Bossman objavil v uradnem listu, čeprav je Civilna iniciativa Piran že začela zbirati podpise za referendum o prostorskih aktih. Civilna iniciativa je zato na ustavno sodišče vložila pobudo, da se sporne odloke odpravi, njihovo izvajanje pa zadrži.

Odločba ustavnega sodišča je "dokaz, da imamo občanke in občani, strokovna javnost, neodtujljivo pravico sodelovanja in vključenosti v procese planiranja posegov in pozidav v našem okolju skupaj s strokovnjaki", so v današnjem sporočilu za javnost navedli v civilni iniciativi.

Ob tem so napovedali, da bodo v prihodnje budno spremljali pojave prakse klientelizma ter netransparentnega, površnega in ne trajnostno naravnanega urejanja in upravljanja s prostorom.

Na piranski občini so že v torek za STA poudarili, da se ustavno sodišče v odločbi ni opredelilo do vsebine treh prostorskih aktov niti do postopka njihove priprave in sprejemanja, vključno s sprejemom prostorskih načrtov na samem občinskem svetu.

Dodali so še, da je odločbo ustavnega sodišča sicer potrebno najprej temeljito pravno preučiti, da bi lahko razumeli vse aspekte učinkov, ki jih prinaša. Nedvomno pa je, da so omenjeni prostorski akti razveljavljeni, tako da morebitni referendum na nekaj, kar več ne velja, ni več smiseln. Postopki na upravnem sodišču, na katerega se je obrnila civilna iniciativa, pa so trenutno še v teku, so dodali na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija