ČIŠČENJE BREZ MEJA: Več kot 200 potapljačev danes na dnu Piranskega zaliva

Piran

Več kot 200 potapljačev s Hrvaške in Slovenije bo danes sodelovalo v veliki ekološki akciji Čiščenje brez meja, v kateri bodo očistili morsko dno Piranskega zaliva. Čiščenje bo potekalo na slovenski in hrvaški strani zaliva. Potapljači bodo odstranjevali večje kose odpadkov pred Piranom in v Savudriji. K akciji so pritegnili tudi otroke.

Foto: Karlo Maćaš

Poleg čiščenja morskega dna je glavni cilj akcije osveščanje ljudi o pomembnosti ohranjanja rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, so sporočili organizatorji. Da bi to dosegli, je treba po njihovem mnenju povezati prebivalce sosednjih držav in vseh generacij. Ker okoljska vprašanja ne poznajo meja, so poleg hrvaških in slovenskih potapljačev iz več kot tridesetih klubov in društev svoje sodelovanje v akciji napovedali tudi potapljači iz Bosne in Hercegovine.

Foto: Karlo Maćaš

K akciji so pritegnili tudi otroke

Pod vodstvom potapljaškega inštruktorja bodo udeleženci četrte mednarodne otroške potapljaške eko patrole namreč pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože in se naučili graditi boljši odnos do morja v prihodnosti, so zapisali organizatorji iz podjetja Promocija ronjenja. Akcijo je podprla tudi družba Electrolux, ki je del prihodkov od pomladne prodaje svojih sesalnikov namenila za čiščenje Piranskega zaliva. Soorganizatorji akcije so potapljaški klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding ter njegova podružnica Vladimir Nazor.

Akcija Čiščenje brez meja in mednarodna otroška potapljaška eko patrola bosta sicer potekali pod častnim pokroviteljstvom predsednikov Hrvaške in Slovenije, Kolinde Grabar-Kitarović in Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom hrvaških ministrstev za okolje, za družino, hrvaškega sklada za varstvo okoljo ter mest Zagreb, Umag in Piran.

Projekt poleg tega podpirajo tudi zagrebški Urad za delovanje v nujnih primerih, Izobraževalni zavod za javno zdravje Dr. Andrija Štampar, Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva in Hrvaško društvo Istra iz Pirana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miha |  09 .06. 2019 ob  14: 54
Nekoc ni bil organiziran prevoz odpadkov po vaseh,kar so ljudje odmetali v naravo je se vedno tam.Recimo ob cestah ce je kdo se sprehajal,po jamah ce je kdo sel mimo.
V morju najdemo v poletnem casu plocevinke piva,mreze od ribicev,karkoli pade not...
Pac clovek si niti ne vlece k srcu
-ni kaznivo dejanje se zlasti ce te noben ne vidi
-se ne preganja
-ni druzbeno nesprejemljivo
-ni pretirane pozornosti
V mislih sem imel govor bratuskove da bomo nekega dne druga Svica :-)