Cipras kandidat Evropske levice za predsednika Evropske komisije

Evropska levica je za kandidata za predsednika Evropske komisije imenovala vodjo skrajno leve grške stranke Siriza Aleksisa Ciprasa. Na zadnji dan kongresa stranke v španski prestolnici je zanj glasovalo 84 odstotkov delegatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cipras velja za vnetega nasprotnika zategovanja pasu in programov pomoči za evropske države v krizi, ki so povezani s strogimi varčevalnimi ukrepi. V Madridu je zbrane pozval k boju proti "modelu revščine in uničenja socialnih pravic".

"Ta Evropa ni Evropa ljudi in ni naša Evropa," je dejal, evropske programe reševanja držav pa označil za "gospodarski genocid".

Evropska levica združuje socialistične, komunistične in druge levičarske stranke iz članic EU. Kongresa so se udeležili predstavniki 26 strank članic in šestih opazovalk. Za predsednika so potrdili Francoza Pierra Laurenta.

Kot so sporočili iz stranke Trs, sta zbrane v soboto na povabilo predsedujočih nagovorila tudi delegate kongresa Matjaž Hanžek iz stranke Trs in Anej Korsika iz Iniciative za demokratični socializem.