CIMOS V POSTOPNI ZAGON PROIZVODNJE PRIHODNJI TEDEN: Najprej v Senožečah in delno v Mariboru

Koper

V Cimosu, kjer so proizvodnjo začasno prekinili v začetku meseca, jo bodo postopno znova zagnali predvidoma z začetkom prihodnjega tedna, je povedal sindikalist Sašo Ristič.

Cimos bo proizvodnjo, ki jo je zaustavil zaradi epidemije novega koronavirusa, s prihodnjim ponedeljkom znova zagnal v Senožečah in Mariboru, teden dni kasneje pa tudi v obratu v Vuzenici. Za Senožeče je bil ponovni zagon proizvodnje sprva predviden že v tem tednu, a je bil na sestanku prejšnji teden dogovorjen manjši zamik.

Tako bo s 4. majem postopno stekla proizvodnja v Senožečah in delno v Mariboru, in sicer v oddelku za mehansko obdelavo. Z 11. majem bodo nato zagnali delo še v mariborski livarni in v obratu v Vuzenici, je pojasnil regijski sekretar sindikata Skei Ristič. V vsakem primeru bo vrnitev na polno proizvodnjo potekala postopno. Redna vzdrževalna dela, ki so denimo potrebna pri livarnah, so sicer potekala tudi v času ustavljene proizvodnje, večina delavcev pa je trenutno še na čakanju doma, je dodal Ristič.

Cimos je med prvimi občutil zaostritev razmer na evropskem avtomobilskem trgu kot posledico pandemije covida-19 in tako v začetku aprila zaprl svoje proizvodne obrate, zaposlene pa napotil na koriščenje viška ur in lanskega dopusta. Proizvodnja v Senožečah se osredotoča na centralna ohišja in sestavne dele za menjalnike. V mariborskem obratu proizvajajo pretežno centralna ohišja, ohišja za kompresorje, vztrajnike in zavorne diske, v tovarni v Vuzenici pa poleg omenjenih še zavorne bobne.

Koprska družba, ki v svojih obratih v Sloveniji zaposluje okoli 800 delavcev, je sicer že v lanskem letu zabeležila vpad prihodkov in dobička. V letu 2019 je skupina Cimos tako vknjižila 180.432 evrov dobička, potem ko je ta v letu 2018 dosegel 4,7 milijona evrov. Poslovni prihodki so se medtem medletno znižali z 211,1 na 187 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija