Cimos: na poti rešitve ali propada?

Koper

Koprski Cimos, ki se vse od lanskega leta, ko je obelodanil svoje finančne težave, na vse pretege poskuša rešiti iz nezavidljivega položaja, je v sklepni fazi pogajanj. Se bo za slovenske razmere gigant znova pobral ali ubral pot številnih slovenskih nekdaj uspešnih podjetij, ki so zaprla svoja vrata?

O tem, da so dolgovi Cimosa do bank previsoki glede na prihodke in predvsem na dobiček, se je v gospodarskih krogih šušljalo več let. Bivši predsednik uprave Franc Krašovec je pred dvema letoma, ko smo ga na Regionalu vprašali, ali je družba prezadolžena precej dvoumno odgovoril, da "nihče ne more poplačati kreditov jutri, tako jih tudi Cimos ne more, vendar svoje obveznosti redno poravnava."

Da je zanka posojil okoli vrtu Cimosa vse bolj zategnjena, je bilo jasno lani spomladi, ko je družba po dolgih letih odpovedala svojo sponzorsko pogodbo rokometnemu klubu Cimos Koper. Že čez nekaj mesecev so prosili državo za pomoč. Ta je zadevo rešila tako, da je Cimosu odobrila poroštvo v višini 35 milijonov evrov. S tem je podjetje vzelo nova posojila, ki so bila potrebna predvsem za kratkoročno likvidnost.

Nov, svež denar je bil tudi pogoj bank upnic, da reprogramirajo kredite. Ta denar je na koncu prišel, Cimos pa je sedaj v sklepni fazi dogovorov o reprogramu. A ni dovolj, da Cimos prepriča le banke, prepričati mora tudi in predvsem partnerje v avtomobilski industriji.

Ti potrebujejo dolgoročno stabilnost, saj se posli sklepajo za 25 let. Dobavitelj mora zanje izvesti razvoj, proizvodnjo in nato zagotavljati še rezervne dele. "Kupci nas vseskozi podpirajo," so nam sporočili iz Cimosa, zato so družbi priskočili na pomoč s krajšimi plačilnimi roki. A likvidnost podjetja je kljub temu načeta. Vprašanje je sedaj le, ali bo Cimos uspel v dogovoru z bankami in si zagotoviti dovolj posla v avtomobilski industriji in se tako vrnil med najbolj prodorne, inovativne in dobičkonosne družbe v Sloveniji, kar je že bil, ali se obeta črn scenarij, ki je od začetka krize botroval zaprtju marsikaterega slovenskega podjetja. 

Deli novico:

tito |  30 .01. 2014 ob  13: 56
naj jim sodijo za vse nepravilnosti katere so naredili, ne pa da jim še pomagajo! ( dobivali € od slamnatih podjetij kot je Sieva, Simit, prali denar preko Cimata, in vsi vodilni imajo podjetje Safin d.o.o.) kako je to mogoče?
a ja pa da je Gradišek Janez član uprave če je bil direktor Sieve katero preizkujejo kriminalisti!!! pa evropska sredtva dobili za slamnata podjetja, pa polnili žepe z agencijami, kako so lahko zaposlili Leona Horvatiča če pa so na robu propada!!!
a ja to je možno le v sloveniji!!!
dajmo pomagat Cimosu in spet z našim davkoplačevalskim denarjem podpret Cimos :):):) da si bodo napolnili že prepolne žepe določeni direktorčki!!!
SRAMOTA CIMOS IN SLOVENIJA; VLADA IN VSE KAR SPADA ZRAVEN
cimosovka |  30 .01. 2014 ob  12: 41
-2
Pri nas so najboljše sindikalne fešte, pa ne možu povedat hi, hi.....
dolgoročna stabilnost |  29 .01. 2014 ob  13: 27
Žal mislim , da bodo dolgoročno stabilnost dobili samo na zavodu za zaposlovanje ......
Tam jim ne bo zmanjkalo dela .........
Repogramator |  29 .01. 2014 ob  09: 52
Kaj se ni miškič hvalu kako bo rešiu cimos, al pa je spet nabit!!!
Fantomski Brki |  29 .01. 2014 ob  09: 30
Ja, glavno, da je Horvatić parkiral svojo pokvarjeno podobo. So to res mogli storiti firmi v taki krizi? Ta uprava ni vredna nič. To se najbolj vidi pri zaposlitvi tega ničvrednega, zahrbtnega, zamerljivega in nesramnega udbovca.
Pepič |  29 .01. 2014 ob  09: 24
Bo Leon Horvatič sedaj porihtal cimos. Je spravil v propad Primorske novice, zdaj bo še cimos. Tam kjer Horvatič stopi, ne raste več trava.
Mario sz Šalare |  29 .01. 2014 ob  09: 14
@Drago - žalostno ampak resnično...
Drago |  29 .01. 2014 ob  08: 18
10
Cimos je kot razvajeni in nevzgojeni mladenič, ki mu ata kupi BMW, mu da dovolj denarja, da se mangupira po diskih, potem pa mu da še denarja in mu reče sedaj pa pazi, ker ti ne bom dal nič več. Kaj se zgodi? Naprej se obnaša po istem vzorcu dokler še ima denar. Na koncu propade. Tako bo enako z Cimosom. Tudi Cimos je dobil denar za potrošiti ne pa, da bi ga uporabil za razvoj. Tako pač je. Menjati je potrebno logiko poslovanja. Ista vodstvena garnitura pa tega ne bo storila kot prej omenjeni mladenič. Vse kar se prelahko dobi se tudi na lahko izgubi- potroši.
Dobro jutro Primorska.