CIMOS BO PONOVNO ZAGNAL STROJE: Pandemija še poglobila težave

Koper

V Cimosu, kjer so v začetku meseca zaprli svoje proizvodne obrate, bodo proti koncu aprila oz. v začetku maja postopno ponovno zagnali proizvodnjo, je po današnjih pogovorih z vodstvom družbe pojasnil sindikalist Sašo Ristič. Predvidoma 27. aprila bodo zagnali proizvodnjo v Senožečah, 4. maja pa še v Mariboru in Vuzenici.

Proizvodnje sicer takoj na začetku še ne bodo zagnali na polno ampak postopoma. Pri tem se bodo ozirali tudi na naročila oz. zahteve kupcev, je povedal regijski sekretar sindikata Skei Sašo Ristič.

Razlika v datumih je odvisna tudi od posebnosti posameznih obratov, saj npr. peči v senožeški livarni že zaradi vzdrževanja ne morejo nikoli povsem ugasniti, je dodal sindikalist. Proizvodnja v Senožečah se osredotoča na centralna ohišja in sestavne dele za menjalnike. V mariborskem obratu proizvajajo pretežno centralna ohišja, ohišja za kompresorje, vztrajnike in zavorne diske, v tovarni v Vuzenici pa poleg omenjenih še zavorne bobne.

Koprski proizvajalec delov za avtomobilsko industrijo je zaradi zaostrenih razmer na evropskem avtomobilskem trgu, ki so tudi posledica pandemije covida-19, v začetku meseca zaprl svoje obrate, zaposlene pa napotil na koriščenje viška ur in lanskega dopusta.

Kot je ob odločitvi o zaprtju obratov spomnil Ristič, je imel Cimos že prej težave, zaradi posledic epidemije novega koronavirusa pa bodo te še toliko težje. Popolno zaprtje evropskega avtomobilskega trga bo Cimosu, kot so poročali nekateri mediji, povzročilo velik primanjkljaj obratnega kapitala in nepredvidljive prihodnje izgube. Še zlasti april naj bi bil za koprsko družbo zelo težak mesec, saj bi bila lahko prodaja kar za nekaj milijonov evrov nižja od načrtovane.

Medtem se je v tem tednu tistim podjetjem, ki proizvodnje kljub epidemiji niso ustavila, pridružilo še nekaj podjetij, prihodnji teden pa bodo na vrsti nova, med njimi denimo Revoz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Gabriel |  15 .04. 2020 ob  08: 44
Senožeška livarnajQuery1123006466979157539965_1586932914485? V Senožečah ni livarne in nimajo livarskih peči...joj joj ste površni :-(