ČEZMEJNO SODELOVANJE MED IZOLO IN HRVAŠKO ISTRO: Vse stroške bo krila hrvaška zdravstvena zavarovalnica

Izola

V hrvaškem Umagu so sredi tedna predstavili protokol čezmejnega prevoza življenjsko ogroženih bolnikov. Skladno z njim bodo v izolski bolnišnici od 1. julija sprejemali življenjsko ogrožene bolnike iz severnega dela hrvaške Istre.

V okviru čezmejnega projekta Emergency EuroRegion, ki sodi pod okrilje programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020, bodo tako od 1. julija potekale pilotne aktivnosti, v okviru katerih bodo odpravili pomanjkljivosti protokola ter ga nato vpeljali v redne delovne procese partnerskih ustanov, so za STA pojasnili v Splošni bolnišnici Izola. V okviru omenjenega projekta so tudi že predali novo reševalno vozilo, ki ga je nabavil zavod za nujno medicinsko pomoč Istarske županije za svojo izpostavo v Umagu, so še navedli v bolnišnici.

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index.hr bo vse stroške nujnega zdravljenja življenjsko ogroženih bolnikov iz severnega dela hrvaške Istre v izolski bolnišnici kril hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje. Hrvaški partnerji so se za vstop v projekt odločili, ker je Umag od najbližje hrvaške bolnišnice v Pulju oddaljen uro vožnje. Z izboljšanjem nujne medicinske pomoči na čezmejnem območju bodo tako lahko v prvi vrsti pomagali nujnim srčnim bolnikom, katerih življenje bi bilo sicer ogroženo oz. bi brez bolnišnične obravnave v roku 90 minut lahko utrpeli trajno invalidnost, so na omenjenem portalu povzeli besede predstavnika zavoda za nujno medicinsko pomoč Istarske županije Srđana Jerkovića.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  06 .04. 2019 ob  21: 54
A jih bodo mogoče pomorski policisti vozili in so bile njihove exkurzije v Piranskem zalivu samo treningi.
Nikoli ne veš kaj se jim plete po glavi.
vseved |  06 .04. 2019 ob  14: 14
-1
Hrvaška bi morala položiti 1milion € na poseben račun iz katerega se bo pokrivalo stroške. Drugače denarja ne bomo videli.