ČEZMEJNA ZNANSTVENA NAVEZA: Evropski kongres matematike in Odprti forum evropske znanosti bosta povezala Piran in Trst (FOTO)

Piran

Včeraj so organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 z županoma občin gostiteljic obeh dogodkov, piranskim Đeniom Zadkovićem in tržaškim Robertom Dipiazzo, podpisali sporazum o sodelovanju. Dogodek je potekal v Piranu na sedežu občine. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. 

Do 8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija 2020 v Portorožu, nas ločuje še dobrih devet mesecev, odštevanje dni do najpomembnejšega znanstvenega dogodka v Sloveniji pa že poteka.

Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh vetrov in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij, ki posredno krepijo tudi sodelovanje s slovenskimi univerzami in z raziskovalnimi institucijami, predvsem pa z Univerzo na Primorskem.

Piranski župan Đenio Zadković (foto: Občina Piran)

Včeraj, 3. oktobra 2019, se je zgodil pomemben korak na poti oblikovanja skupnega čezmejnega znanstvenega prostora. V Piranu je bil namreč podpisan sporazum o sodelovanju med organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 ter občinama gostiteljicama obeh dogodkov, Občino Piran in Občino Trst. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. Podpisa sporazuma sta se udeležila tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in piranski župan Đenio Zadković.

8. Evropski kongres matematike – 8ECM bo potekal od 5. do 11. julija 2020 v kongresnem centru Grand hotela Bernardin v Portorožu. Organizatorji pričakujejo približno 2000 udeležencev z vsega sveta, zato bo to vsekakor največji matematični dogodek leta in nedvomno eden večjih znanstvenih dogodkov v zgodovini Slovenije. Organizacijska gostiteljica 8ECM je Univerza na Primorskem, v sodelovanju z vsemi institucijami v Sloveniji, ki so raziskovalno aktivne na področju matematike.
Tržaški župan Roberto Dipiazza (foto: Občina Piran)

Sicer pa bo letošnja jesen polna odmevnih dogodkov, saj se na univerzi pripravljajo na sprejem svetovnih imen ne le s področja matematike, ampak znanosti nasploh. Že naslednji teden, natančneje med 5. in 10. oktobrom bodo v Ljubljani in Kopru na obisku predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann (TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECM Maria J. Esteban (CEREMADE, Pariz) in predsednik Odbora za nagrade 8ECM Martin R. Bridson, FRS (Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike bo v ponedeljek, 7. oktobra, sprejel predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor. Srečanje s predsednikom države predstavlja pomembno politično podporo razvoju znanosti pri nas, hkrati pa gre za dobrodošlico gostitelja 8ECM, saj poteka kongres pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS. Gostje bodo v času obiska izvedli tudi predavanja tako v Ljubljani kot na Univerzi na Primorskem, kjer bodo sodelovali pri pripravah na kongres.

29. novembra pa se univerza veseli vnovičnega obiska predsednika Evropskega raziskovalnega sveta. Akademik prof. dr. Jean – Pierre Bourguignon bo drugič v svojem mandatu obiskal Univerzo na Primorskem, julija naslednje leto pa bo gost v pogovoru, ki ga organizirajo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike.

Kot rečeno, uglednih gostov, ki v Slovenijo in na Univerzo na Primorskem prihajajo po zaslugi 8ECM, je že nekaj mesecev veliko, še več pa se jih bo zvrstilo do julija. Sestanka organizacijskega odbora 8ECM se je na primer prejšnjo soboto na Bledu udeležila tudi podpredsednica Evropskega matematičnega društva, turška matematičarka Betül Tanbay, ki je prisostvovala konferenci Women of mathematics on the Mediterranean shores.

Deli novico: