ČEZ MEJE NEOVIRANO LE CEPLJENI? V pogovore med "šestimi srednjeevropskimi državami" vključena tudi Slovenija

Svet

Zunanji ministri držav t. i. skupine C5, med njimi slovenski Anže Logar, bodo danes v Bratislavi govorili o regionalnem sodelovanju s poudarkom na koordinaciji ukrepov zaradi covida-19 pri prestopanju državnih meja med poletno turistično sezono.

Srečanja v okviru neformalne pobude Central 5 (C5) se bodo udeležili tudi zunanji ministri Slovaške Ivan Korčok, Avstrije Alexander Schallenberg, Češke Tomaš Petriček in Madžarske Peter Szijjarto.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so povedali, da je namen srečanja obnova svobode potovanj, posebej v luči prihajajoče turistične sezone. Avstrijska vlada si želi enotno rešitev po vsej EU. Če pa je ne bo pravočasno, bo sklenila dvostranske sporazume z drugimi državami. "Uvodni pogovori o tem - tudi med sosednjimi državami - že potekajo," so povedali za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Logar je v sredo na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal, da je v času turistične sezone ključnega pomena, da se cepljenim čim lažje omogoči prehod meje. To je redna tema dogovarjanj s sosednjimi državami. Z Madžarsko se je Slovenija že dogovorila, s Hrvaško so dogovori v sklepni fazi, potekajo tudi ključni dogovori z Avstrijo in Italijo, je dodal.

Češka tiskovna agencija ČTK je poročala, da potekajo konkretni pogovori med "šestimi srednjeevropskimi državami" za lažji vstop in izstop iz držav. Avstrija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Slovaška in Slovenija želijo popolnoma imuniziranim osebam, torej cepljenim z dvema odmerkoma, omogočiti neoviran vstop, je poročala APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  13 .05. 2021 ob  13: 56
Primorci ki smo čez mejo praktično doma,na strani z Hrvaško in prav tako Italijo imamo omejeno svobodo zaradi cepiva.
Pri nas doma ni bil nihče okužen in se tudi cepiti ne mislimo.
To sedaj je nagrada za upoštevanje ukrepov.
Banda pokvarjena.
Meja bi morala biti na Črnem Kalu pa da vidimo junaka ki izpolnjuje pogoje za vstop na Primorsko.
Obala1 |  13 .05. 2021 ob  11: 38
To mi se zdi kot ena velika diskriminacija ...će nekdo reče crncu Niger ali homoseksualcu peder mu takoj recejo da je homofob In diskriminiras osebe...kaj pa je to?
hribi |  13 .05. 2021 ob  11: 06
10
Zgleda da je naša vlada zelo naklonjena farmacevtskemu lobiju in omejuje življenje zdravim ljudem. Cel kup pokvarjencev in korumpiranih politikov, ki nam prodajajo zgodbo o skrbi za naše zdravje. Če jim bomo dovolili s tem ko smo tiho, bodo kasneje še omejili obisk trgovin ali bencinskih črpalk za necepljene.