ČETVERICA KOPRČANOV KAZNOVANA: Zaradi tihotapljenja migrantov skupno več kot 11 let zapora

Kronika

Četverica moških iz Kopra in okolice, ki je s pajdaši delovala kot kriminalna združba, je bila zaradi prevažanja prebežnikov obsojena na skupno več kot 11 let zapora, danes poročajo Primorske novice. Migrante so čez mejo na Bistriškem in v okolici Mlinov v Istri spravljali od februarja do maja lani.

Posledice majske nesreče po policijskem zasledovanju. Foto: PU Koper

Z nezakonitim poslom se je četverica začela ukvarjati lani pozimi, po tem ko se je Hrvat z vozilom, polnim prebežnikov, zaletel v policijsko vozilo in zbežal v domovino. Stike na bi navezal z zdaj 29-letnikom iz Kopra, ta pa je nato v posel pritegnil še tri moške iz Kopra in okolice, stare 30, 35 in 28 let, navaja časnik.

Drugi člani kriminalne združbe so na območju Zagreba zbirali ilegalne prebežnike in nato zanje organizirali prevoz do meje s Slovenijo. Vodiči naj bi prebežnike peš spravili čez mejo, dva izmed četverice Koprčanov pa naj bi nato priskrbela prevoznike. V tej vlogi sta nastopila ostala dva obsojena.

Na koprskem sodišču so spomladi za vse štiri razpisali predobravnave naroke. Devetindvajsetletnik in 28-letnik sta očitke tožilstva priznala. Drugemu je sodišče zaradi dveh prevozov ilegalcev prisodilo leto in osem mesecev zapora, ki ga bo odslužil s 1200 urami družbeno koristnega dela, ter 2000 evrov denarne kazni.

Za 29-letnika je tožilstvo zaradi poslov s prebežniki ter nevarne vožnje in zapustitve poškodovanega v nesreči, kar se vse nanaša na okoliščine njegovega prijetja, predlagalo enotno zaporno kazen petih let in dveh mesecev ter denarno kazen, sodišče pa mu je prisodilo nekoliko milejšo kazen štirih let in pol enotne zaporne kazni ter mu podaljšalo pripor.

Preostala člana četverice krivde nista priznala. Sodišče jima je prisodilo tri leta in pol zapora, 1000 evrov denarne kazni in podaljšanje pripora oziroma tri leta zapora in 2000 evrov denarne kazni. Sodba za oba ter tudi za 29-letnega Koprčana, ki je krivdo priznal, še ni pravnomočna, še navajajo Primorske novice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija