CERAR S PREDSEDNIKI STRANK: Židan za enotnost, Jelinčič za odstop od arbitraže, Vatovec proti hitenju

Slovenija

V prostorih vlade v Ljubljani se je danes začel sestanek predsednika vlade Mira Cerarja, ki opravlja tekoče posle, s predstavniki parlamentarnih strank. Premier naj bi jim predstavil nadaljnje postopke glede tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi kršitev prava EU v povezavi z nespoštovanjem arbitražne odločitve.

K Cerarju so na sedež vlade prišli predsedniki SDS Janez Janša, LMŠ Marjan Šarec, SD Dejan Židan, NSi Matej Tonin, DeSUS Karl Erjavec, SNS Zmago Jelinčič, ter predsednica SAB Alenka Bratušek in Matej T. Vatovec iz Levice.

Židan je pred srečanjem v izjavi za novinarje izrazil željo, da bi danes ohranili enotnost političnih strank glede arbitraže. Po njegovi oceni je namreč to tisto, ki nam pri arbitražni zgodbi daje moč.

Jelinčič je bil do vložitve tožbe proti Hrvaški in do slovenskih mednarodnih pravnikov zelo kritičen in se je zavzel za odstop od arbitražne razsodbe, "tako kot je to naredila Hrvaška".

Povratnik v DZ

Vatovec je menil, da bi bila vložitev tožbe proti Hrvaški preuranjena. Šarec pa je dejal, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustil strokovnjakom. Ostali predstavniki političnih strank niso dajali izjav.

Cerar jih bo obvestil o nadaljnjih postopkih Slovenije, potem ko je Evropska komisija v ponedeljek po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je potem napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Vlada bo odločitev za vložitev tožbe predvidoma sprejela na četrtkovi seji. Slovenija pa naj bi potem tožbo formalno vložila v naslednjih tednih, najkasneje do 10. julija, je v ponedeljek napovedal Cerar.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos dobila tudi podporo v državnem zboru, da bo lahko v imenu Slovenije nadaljevala s postopkom, če Evropska komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili. Z današnjim srečanjem naj bi Cerar želel preveriti utrip med strankami po predčasnih parlamentarnih volitvah junija letos.

Arbitražno sodišče je 29. junija lani objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Hrvaška vztraja, da je iz arbitražnega postopka izstopila, in Sloveniji ponuja dvostranski dogovor.

Slovenija pa vztraja, da se je mogoče pogajati zgolj glede načinov implementacije arbitražne razsodbe. Ker pa Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe po mnenju Slovenije krši evropsko pravo in onemogoča Sloveniji, da ga izvaja, se je Slovenija odločila, da pravico poišče na Sodišču EU.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

nti tega ne znajo povedati |  21 .06. 2018 ob  10: 37
ali se pravilno reče GATE JUNCTION ali GAPE JUNCTION tam doli na morju ... pa se kljubtemu nekaj silijo.............
ma  |  21 .06. 2018 ob  09: 30
vse v arest
povratek otpisanih |  20 .06. 2018 ob  19: 01
E,moj Zmago preveč si dal za hišo na morju in moraš na stara leta nazaj v politiko,ker je to edino kar znaš "svirati ku*u"!
ti politiki |  20 .06. 2018 ob  17: 57
najprej vsi skupaj vse zaserejo in potem se cmerajo.........................
Upam |  20 .06. 2018 ob  17: 39
na predčasne volitve, ker 4 leta poslušat edino Jelinčičevo temo: Hrvati, človeku dodobra naje živce! Pokvarjenec!
cmero |  20 .06. 2018 ob  17: 32
ne cmeraj in ne seri!!... hrvati so vaše goljufivce dobili in flagranti kaj zdaj še hočeš? ?
Naslednja 4 leta |  20 .06. 2018 ob  16: 22
Čaka nas katastrofa, ker če bo tako kot je bilo to, se ne bo zmenil noben nič, ker ne bo mogoče. Vsak bo vlekel na svoj konec in to ne bo peljalo nikamor.

In nehajte dajat toliko prostora Jelinćiću, ker si ga ne zasluži! Zdrahar!