CEPLJENJE Z ASTRAZENECO USTAVLJENO TUDI V TEJ DRŽAVI: "Ne moremo si dovoliti nobenih dvomov"

Svet

Nizozemska je kot zadnja v vrsti začasno ustavila cepljenje s cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Gre za previdnostni ukrep, ki bo trajal do 29. marca, so pozno v nedeljo sporočile pristojne oblasti. Nazadnje se je v nedeljo v luči poročil o krvnih strdkih po cepljenju za enak korak odločila Irska, pred tem pa še več drugih držav.

Kot je sporočil nizozemski zdravstveni minister Hugo de Jonge, so se za ta ukrep odločili po poročilih iz Danske in Norveške o morebitnih resnih stranskih učinkih.

"Ne moremo si dovoliti nobenih dvomov o cepivu," je dejal. "Moramo poskrbeti, da bo vse prav, zato je pametno sedaj narediti premor," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Odločitev bo povzročila zamude v programu cepljenja Nizozemske, ki je po poročanju BBC naročila 12 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, v naslednjih dveh tednih pa naj bi jih prejela nekaj manj kot 300.000.

Na podlagi poročil o pojavu krvnih strdkov na Norveškem je podobno odločitev v nedeljo sprejela tudi Irska. V predhodnih dneh pa poleg Norveške tudi Danska, Bolgarija, Islandija in Tajska.

Da iz "izjemne previdnosti" začasno ustavlja cepljenje s cepivom AstraZenece, je v nedeljo sicer sporočila tudi italijanska dežela Piemont, ki je želela ugotoviti morebitno povezano cepiva s smrtjo učitelja v mestu Biella. Le nekaj ur pozneje so cepljenje obnovili, a z drugo serijo cepiva.

Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.

Tudi AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. Po vsej EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije.

"V EU in Združenem kraljestvu je doslej prejelo naše cepivo okoli 17 milijonov ljudi, število primerov krvnih strdkov v tej skupini pa je nižje od stotine primerov, ki bi jih bilo pričakovati med splošno populacijo," je v nedeljo sporočila visoka predstavnica podjetja Ann Taylor.

"Narava pandemije vodi v povečano pozornost pri posameznih primerih in pri nadzoru varnosti odobrenih zdravil gremo pri prijavljanju s cepivom povezanih dogodkov prek standardnih praks, da bi zagotovili javno varnost," je dodala v izjavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  15 .03. 2021 ob  09: 45
Vsa covid cepiva na tržišču so eksperimentalna in pogojno odobrena, ljudje se cepijo ne da bi jim kdo o tem karkoli povedal, so poskusni zajčki ki so po cepljenju uradno brez kakršnih koli pravic v primeru kasnejših stranskih učinkov, mediji pa vse skupaj manipulirajo in zavajajo.

Največji problem pri covidu je nastanek krvnih strdkov. Na desetletja imamo na voljo preverjen antitrombotik HIDROKSIKLOKIN, ki se je pokazal kot zalo učinkovit in varen, celotna kura stane cca 20 dolarjev, prejšnje leto ga Krka registrirala kot generik, WHO pa ga je po hitrem postopku pokopala in dala kot alternativo Remdesivir (ki stane 3000 dolarjev), cepiva, lockdown, maske in policijsko uro. Očitno nekatere ne briga za ljudi in morajo zaslužit...
alfa |  15 .03. 2021 ob  09: 09
kdaj boste pa pri nas ustavilijQuery1123043654955618354974_1615795755827