CEPLJENJE TUDI V LEKARNAH? Takšna je odločitev ministrstva za zdravje (ANKETA)

Slovenija

V Lekarniški zbornici Slovenije so pred začetkom letošnje sezone gripe ministrstvu za zdravje predlagali, da bi cepljenje proti gripi potekalo tudi v lekarnah, kot v nekaterih drugih evropskih državah, kjer beležijo boljšo precepljenost kot Slovenija. Na ministrstvu za zdravje predloga niso upoštevali, saj da za to zaenkrat ni potrebe.

Projekt cepljenja proti gripi je bil pripravljen že v mandatu prejšnjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja, je ob robu novinarske konference pred 30-letnico delovanja Lekarniške zbornice Slovenije v ponedeljek dejala predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. "Pa se je nekje zataknilo, težko rečem zakaj," je dodala. Projekt so nato v mandatu nove vlade Roberta Goloba na lekarniški zbornici predstavili tudi državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Tadeju Ostrcu. "Ampak očitno nismo bili dovolj visoko na prioritetni listi," je dejala.

Po oceni ministrstva zaenkrat ni potrebe po širitvi cepljenja v lekarnah, saj cepljenje izvajajo javni zdravstveni zavodi, s čimer je zagotovljena primerna dostopnost do cepljenja za vse, ki se želijo cepiti, so z ministrstva sporočili za STA. Predsednica lekarniške zbornice Potočnik Benčič je sicer poudarila, da cepljenje proti gripi poteka v lekarnah v 12. evropskih državah, v prav vseh pa se lahko pohvalijo z bistveno višjo precepljenostjo proti gripi, kot jo beležimo v Sloveniji.

Ob cepljenju v lekarnah se po njenih besedah namreč poveča tudi število posameznikov, ki se odločijo za cepljenje pri svojem osebnem zdravniku ali na drugih cepilnih mestih, saj se izboljša ozaveščenost. V Združenem Kraljestvu tako precepljenost proti gripi pri starejših od 65 let znaša 75 odstotkov. V Sloveniji je po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) delež vseh precepljenih proti gripi v lanski sezoni znašal 8,1 odstotka, le v starostni skupini nad 65 let je bil delež precepljenih nekoliko višji, znašal je 24,5 odstotka.

Na NIJZ so v ponedeljek začeli cepljenje proti gripi v sezoni 2022/2023. Za letošnjo sezono so naročili 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, medtem ko je bilo lani razdeljenih nekaj več kot 227.000 odmerkov cepiva.

Kaj pa vi menite o predlogu lekarniške zbornice? Izpolnite spodnjo anketo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .10. 2022 ob  14: 11
Medicinske sestre, vzemite si pet minut casa in dajtw vzorec rega “cepiva” pod mikroskop in mi povejte ce ste videle grafenov oksid. Banda pokvarjena morilska!
manemebasat |  19 .10. 2022 ob  13: 45
Zaupajte znanosti je rekel pišot s krvavimi rokami.
manemebasat |  19 .10. 2022 ob  13: 43
Ovce v vrsto!