CEPLJENJE ŠOLNIKOV V IZOLI PRESTAVLJENO: Kako pa so se odločili v ZD Koper?

Izola

Jutri, 13. marca, naj bi se tudi na obalnem prostoru začelo cepljenje šolnikov. Javnost sicer razburja vest o hudih stranskih učinkih cepiva AstraZeneca na eni izmed velenjskih osnovnih šol, zato smo preverili, kakšno je stanje na Obali. Kot kaže, je sumničavost glede tega cepiva ponekod že prevladala, za jutri napovedano cepljenje so v Zdravstvenem domu Izola namreč prestavili. Na drugi strani pa Zdravstveni dom Koper sporoča, da bodo cepljenje šolnikov jutri vseeno izvajali. 

Kot nam je potrdila ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc Izola Irena Sivka Horvat, bi se morali njihovi zaposleni cepiti jutri.

"Ravnokar so nas obvestili, da je, glede na paniko, ki je nastala zaradi velenjske šole, cepljenje prestavljeno," je pojasnila ravnateljica.  Na cepljenje sta se sicer prijavili približno dve tretjini zaposlenih.

Ravnateljica sicer cepivu zaupa, vendar se ji zdi celotna situacija na velenjski osnovni šoli izredno "nenavadna".

Kot nam je pojasnila pomočnica direktorja Maja Praček, dipl.med.ses., so v Zdravstvenem domu Izola cepljenje prestavili zaradi številnih odpovedi s strani učiteljev.

"Razumemo, da so bili zaradi novic morda prestrašeni in da si želijo pridobiti dodatne informacije," je pojasnila in dodala, da bodo vsem, ki so za cepljenje zainteresirani, cepljenje omogočili.

"Nam bi bilo sicer najlažje jutri precepiti vse zainteresirane, ampak se jim bomo zdaj prilagodili in cepili nekoliko bolj počasi," je še razložila. "S cepivom AstraZeneca sicer nimamo slabih izkušenj, res pa je, da nekateri razvijejo vročino," je dodala.

"Zaenkrat se pogovarjamo, da bi bilo morda najbolj smiselno šolnike cepiti naslednji petek po pouku. Tako bi tudi, če bi imeli povišano telesno temperaturo, ta do ponedeljka že padla," je razložila in potrdila, da je v povezavi s situacijo na velenjski osnovni šoli prejeli kar precej klicev.

Sicer je bilo za jutrišnje cepljenje prijavljenih skupno 251 šolnikov, nov seznam zainteresiranih pa pričakujejo do ponedeljka.

Kakšno pa je stanje na koprskih osnovnih šolah?

Preverili smo tudi, kakšno je stanje na koprskih osnovnih šolah. Kot nam je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Koper Ingrid Poropat, je cepljenje predvideno jutri, 13. marca, v koprskem zdravstvenem domu. "Prijavilo se je 49 zaposlenih," nam je še potrdila. 

Glede situacije na velenjski osnovni šoli dodaja, da se kljub vsemu "zanaša na stroko in verjame, da bi, če bi bilo karkoli spornega s cepivom, cepljenje ustavili". 

Prav tako je kar nekaj zanimanja za cepljenje na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade. Ravnateljica Franka Pegan Glavina nam je pojasnila, da se je na cepljenje prijavilo 39 zaposlenih, deset pa jih je bolezen že prebolelo, kar skupaj tvori "dobro polovico"

"Na ZD Koper sem že posredovala pobudo, da bi vsaj starejše cepili s Pfizerjem, kar je tudi priporočljivo. Rečeno mi je bilo, da se o tem še pogovarjajo," je pojasnila. 

"Sicer pa med tistimi, ki so se prijavili na cepljenje, prevladuje mnenje, da je v tem trenutku bolje vsaj nekaj, kot nič. Ker epidemiološka slika ni tako dobra, še zmeraj imamo bolne otroke in osebje in bojimo se, da bi morali potem zapreti šolo, zato smo se tako odločili," je še dejala. "Cepljenje pa podpiram, saj bi rada, da otroci ostanejo čim dlje v šoli. Če ne bomo nekaj ukrenili, se nam lahko hitro zgodi, da bomo morali zapirati oddelke," še dodaja ravnateljica. 

Zdravstveni dom Koper bo jutri začel s cepljenjem 

Po naših informacijah bo Zdravstveni dom Koper cepljenje jutri izvajal. Prijavljenih naj bi bilo okoli 600 zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, so pa nam pojasnili, da prihaja do odpovedi cepljenja, a točne številke še nimajo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .03. 2021 ob  13: 51
@ ojoj, hvala .
ojoj |  12 .03. 2021 ob  13: 15
@vseved, stecno pri drugem odmerku.
vseved |  12 .03. 2021 ob  13: 04
Jaz sem bil ceplejen z prvim odmerkom sepiva Astra. Drugi dan sem bil kot da me je povozil traktor, vročina minimalna 37.2 . Tretji dan samo še rahla bolečina v roki.
Ištrijan |  12 .03. 2021 ob  11: 49
Vi kar zaupajte "stroki"....ampak odkar je na oblasti veliki vodja, se dela po principu: stroka, to sem jaz!
Cazzimperio  |  12 .03. 2021 ob  10: 54
-11
Spet na delu manipulacija Štuklja.......