CEPLJENJE MLADOSTNIKOV KMALU TUDI V SLOVENIJI? Takšne so napovedi Beovićeve in Logarjeve

Slovenija

Potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pzifer in BioNTech pri starih od 12 do 15 let, vodja slovenske strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović ocenjuje, da bi lahko kmalu začeli cepiti to starostno skupino tudi v Sloveniji. Podrobnosti morajo doreči pediatri.

Bojana Beović

"Pri nas kolegi pediatri pripravljajo smernice za uporabo, prioritete, verjetno bodo prioritete pri ranljivih," je za STA povedala Beovićeva.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je takšno odločitev Eme pričakovala. "Glede na to, da so v Združenih državah in v Kanadi podobno odločitev že sprejeli in da so rezultati študije, ki jo je Pfizer predložil, pravzaprav zelo jasni. Se pravi, da gre za dobro učinkovitost cepiva z minimalnimi neželenimi učinki, ki niso pogostejši kot v preostali populaciji, pravzaprav ni za pričakovati, da bi se Ema odločila drugače, kot so se odločili v ZDA in v Kanadi," je dejala dopoldne na dogodku ob začetku kampanje Nalezimo se dobrih navad - cepimo se.

Mateja Logar

"Tako, da pričakujemo, da bo tudi ta odločitev pozitivna, kar pomeni, da se potem ponovno pri nas spremeni strategija cepljenja. Pač takšna je evolucija, gre za novo bolezen, gre za nove indikacije. Tako, da se potem vključi v cepilno strategijo skupina, od 12 do 18 let," je dodala.

Mladostnikov zaenkrat še ne bodo obravnavali kot prednostno skupino za cepljenje. "Bodo postali prioriteta predvsem po tistem, ko se bodo začeli vračati v šolske klopi. Se pravi, da je nekje tendenca, da do septembra pocepijo populacijo srednješolcev in osnovnošolcev, ki so starejši od 12 let," je pojasnila Logarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija