CEPIVO JE VARNO IN UČINKOVITO: Vseeno bodo sprožili dodatno preiskavo, zaradi česa?

Svet

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je danes sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke. To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

"Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja," je povedala Cookova.

Kot je še povedala, je odbor prišel tudi do zaključka, da AstraZenecino cepivo v splošnem ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke.

So pa med preiskavo začeli opažati majhno število primerov redke in nenavadne, a zelo resne motnje strjevanja krvi, kar je sprožilo bolj osredotočen pregled, je poudarila Cookova. "Na podlagi razpoložljivih podatkov in po dnevih podrobnih analiz laboratorijskih rezultatov, kliničnih poročil, poročil obdukcij in dodatnih informacij iz kliničnih preizkusov še vedno ne moremo povsem izključiti povezave med temi redkimi primeri in cepivom," je izpostavila.

Sporočila je, da bodo sprožili dodatno preiskavo teh redkih primerov in dopolnili informacijo o proizvodu. Novo opozorilo v tej informaciji bo usmerilo pozornost na možne redke učinke. To bo zdravstvenim delavcem in bolnikom omogočilo, da "bodo preprečili ali omilili kakršnekoli morebitne stranske učinke", je še povedala Cookova.

Analizo tega cepiva so opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec Emine analize.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  18 .03. 2021 ob  18: 23
-1
se bojim, da bomo v vrsti čakali in prosili zanj ;-)
pivce za živce