CEPIVO BO NA VOLJO DECEMBRA ALI JANUARJA: Slovenija ima še 4 dni, da se opredeli do strategije cepljenja

Slovenija

Slovenija za dobavo cepiv proti covidu-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice EU, so v sporočili za javnost spomnili na ministrstvu za zdravje. Izpostavili so, da bo cepivo, ko bo pridobilo dovoljenje za promet na trgu EU, istočasno dostopno vsem državam članicam.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem pojasnil, da Evropska unija kot velik kupec, za približno 450 milijonov prebivalcev, lahko v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti covidu-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter seveda najnižje cene cepiv.

"Dostopnost cepiva je bistvena za pozitiven učinek na širšo družbo Evropske unije. Zagotovo je čas dostopa do cepiva proti covidu-19 pomemben, vendar je enako pomembna tudi varnost cepiva," je izpostavil.

Ministrstvo je spomnilo, da je Evropska komisija v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv, za katere se ocenjuje, da ga bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili, seveda ob upoštevanju zahtev glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti, ki so določene s predpisi EU na področju zdravil.

Komisija je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila - z AstraZeneco za 300 milijonov odmerkov, s Sanofijem za 300 milijonov odmerkov ter z J&J za 200 milijonov odmerkov. V kratkem pričakujejo podpis pogodbe s podjetjema BionTech/Pfizer.

Intenzivni pogovori glede dobave cepiva potekajo še s podjetji Curevac, Moderna ter Novavax.

Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti covidu-19, s katerimi Evropska komisija že je oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da še ni znano, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na EMA pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti covidu-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

"Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji, bo prvo cepivo proti covidu-19 dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja 2021", so dodali.

Izpostavili so tudi, da bo takoj, ko bo prvo cepivo pridobilo dovoljenje za promet na EMA, v najkrajšem možnem času dostopno tudi na trgu EU in to vsem državam članicam istočasno.

Razdelitev cepiv med državami članicami bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka.

Vse potrebne korake za uspešno logistiko - distribucijo in razdelitev cepiv na cepilna mesta ter cepljenja proti covidu-19 bo v Sloveniji določila Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19, ki je v pripravi, so še pojasnili.

Dodali so še, da je Evropska komisija vsem državam članicam poslala strategijo cepljenja proti covidu-19, do katere se morajo članice opredeliti do 15. novembra ter pripraviti svojo strategijo cepljenja proti covidu-19 glede na finančne, logistične in izvedbene možnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .11. 2020 ob  08: 00
Ze zna zgoditi da bomo brez cepiva, ker pristojni ne bodo sposobni narediti strategije!