CEPIVO ASTRAZENECE JANUARJA V EU ŠE NE BO ODOBRENO: Včeraj je sicer dobilo zeleno luč v Veliki Britaniji

Svet

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila švedsko-britanska farmacevtska družba AstraZeneca in oxfordska univerza, prihodnji mesec verjetno še ne bo dobilo zelene luči za uporabo v Evropski uniji, je včeraj sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). To cepivo je včeraj kot prva država odobrila Velika Britanija.

Ema je 21. decembra odobrila uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, 6. januarja pa naj bi sprejela odločitev o cepivu ameriškega podjetja Moderna.

Kot so pojasnili na Emi, vloga za odobritev cepiva AstraZenece in univerze v Oxfordu uradno še ni bila vložena, zato časovnica za odobritev še ni bila določena.

Trenutno poteka t. i. tekoči pregled tega cepiva, med katerim lahko Ema preuči podatke o njegovi varnosti in učinkovitosti, takoj ko so objavljeni. Postopek poteka, še preden proizvajalec vloži uradno zahtevo za odobritev.

Ta postopek pospeši pregled zahteve za odobritev cepiva, ko jo proizvajalec vloži, pojasnjujejo v agenciji.

Velika Britanija je včeraj kot prva država na svetu odobrila cepivo AstraZenece in oxfordske univerze. Njegova prednost pred cepivom Pfizerja in BioNTecha je v tem, da je cenejše in da ga je lažje skladiščiti in prevažati, saj ga ni treba hraniti pri tako nizki temperaturi. Ni pa tako učinkovito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija